FutureProofing Healthcare: Κλειδί για τη βιωσιμότητα στην υγεία

Έναν δείκτη που αποτυπώνει τις επιδόσεις των χωρών-μελών με βάση πέντε ζωτικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στη διαμόρφωση βιώσιμων συστημάτων υγείας: Πρόσβαση, Επίπεδο Υγείας, Καινοτομία, Ποιότητα και Σταθερότητα δημιούργησε πάνελ κορυφαίων ειδικών στον τομέα της υγείας, βασισμένο πάνω στη γνώση ότι για την ανάπτυξη σταθερών, ορθολογικά τεκμηριωμένων, βιώσιμων συστημάτων υγείας, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι δεδομένα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Bogi Eliasen, Futurist and Special Advisor on Future of Health, Head of Denmark Unit UNESCO Chair in Bioethics, “στην υγεία, οι μόνοι ανανεώσιμοι πόροι που έχουμε είναι τα δεδομένα”.

Ο Future Proofing Healthcare (https://futureproofinghealthcare.com/), που υλοποιείται πανευρωπαϊκά με την υποστήριξη της Roche έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: να συμβάλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών υγείας σε όλη την Ευρώπη, μέσω της συγκέντρωσης και της συγκριτικής ανάλυσης επίσημων, δημοσιευμένων στοιχείων από διαπιστευμένους οργανισμούς και πηγές,  τα οποία βοηθούν στη διάχυση της γνώσης, στην ανάδειξη καλών πρακτικών και στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Ο FutureProofing Healthcare παρέχει μια ολιστική, στιγμιαία απεικόνιση των συστημάτων υγείας στις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε., βοηθώντας στην ανάδειξη χρήσιμων συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε  συνέντευξη τύπου για την παρουσίση του δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση της συνολικής κατάταξης, με βαθμολογία 50/100 έναντι 55 που είναι η μέση βαθμολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, καταλαμβάνει την 9η θέση ως προς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, την 11η θέση ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη 19η θέση ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, την 22η θέση ως προς την καινοτομία και την 24η θέση ως προς τη σταθερότητα. Επιμέρους ικανοποιητικές επιδόσεις σημειώνει η χώρα μας ως προς το προσδόκιμο ζωής των πολιτών και τον αριθμό των ιατρών, φαίνεται ωστόσο να υστερεί σημαντικά ως προς τον αριθμό των νοσηλευτών και την εκπαίδευση, τόσο των ιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η Ελπίδα Πάβη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας “ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης στη χώρα μας έχει φρενάρει και άλλες χώρες μας έχουν ήδη ξεπεράσει, επομένως δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε”.  Όπως εξήγησε η ίδια, την περίοδο της κρίσης οι Έλληνες μείωσαν την κατανάλωση υπηρεσιών υγείας στο κομμάτι της πρόληψης, άρχισαν να απευθύνονται περισσότερο στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης, ενώ παρατητήθηκε ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό του μισθού τους που διέθεταν σε λογαριασμούς, τόσο πιο κακή υγεία είχαν.

Τις υψηλότερες επιδόσεις στον δείκτη κατέγραψαν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία είναι αυτές με τις υψηλότερες επιδόσεις ως προς τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τους, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες σε όλη την Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης.

«Στη Roche έχουμε δεσμευθεί να συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση βιώσιμων συστημάτων υγείας, ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών, τώρα και στις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιούμαστε ενεργά τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να αναδείξουμε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας. Ο Δείκτης Βιωσιμότητας FutureProofing Healthcare αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, που στηρίζεται στη σωστή αξιοποίηση δεδομένων και στην ικανότητα να αντλούμε γνώση από την εμπειρία άλλων χωρών, καθώς αναδεικνύει σημαντικά ερωτήματα και «φωτίζει» καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη», τόνισε η Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche Hellas, κ. Ξένια Καπόρη.

 

Δείκτης για τον καρκίνο του μαστού

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας αναπτύχθηκε ένας διακριτός Δείκτης ο οποίος αποτυπώνει την απόδοση του συστήματος υγείας της Ελλάδας στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού. Ο Δείκτης για τον Καρκίνο του Μαστού (Breast Cancer Index) αξιολογεί την επίδοση των συστημάτων υγείας σε πέντε διαστάσεις της διαχείρισης της νόσου, από την πρόληψη και διάγνωση μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα.

Στον Δείκτη για τον Καρκίνο του Μαστού, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε., ενώ στις δύο πρώτες θέσεις ισοβαθμούν το Βέλγιο και η Σουηδία. Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην 13η θέση, όσον αφορά στην πρόληψη και διάγνωση (λόγω της άμεσης πρόσβασης στους ειδικούς), στην 27η θέση στη θεραπεία, στην 20η θέση ως προς τα αποτελέσματα και το ποσοστό επιβίωσης, στην 3η θέση ως προς την εστίαση στον ασθενή και στην 28η θέση ως προς την  παρηγορητική φροντίδα. “Η ανακουφιστική φροντίδα θα πρέπει να ακολουθεί την ασθενή με καρκίνο του μαστού σε όλη την πορεία, σε όλα τα στάδια της ασθένειας”.  Χαμηλά επίσης σκοράρει η χώρα μας και στις ευρωπαϊκών προδιαγραφών μονάδες μαστού, που παρέχουν ολιστική προσέγγιση με πρόσβαση σε πολλές ειδικότητες.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των επιδόσεων της χώρας μας, μέσω παρεμβάσεων όπως η δημιουργία μητρώου καρκίνου, η έμφαση στην οργανωμένη πρόληψη και στην ΠΦΥ, αλλά και η ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών για την ψυχολογική υποστήριξη και την ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών», ανέφερε η κ. Πάβη, προσθέτοντας ότι “η λήψη αποφάσεων ποιοτικής υγείας δεν πρέπει να γίνεται διαισθητικά, αλλά βάσει στοιχείων”.