Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι νέες θεραπείες σώζουν ζωές

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση στην οποία η καρδιά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να πάρει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά.

Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μυς κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση. Επίσης, δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά, επειδή η αδύναμη καρδιά δεν μπορεί να το τραβήξει πίσω. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε αρχίζουν να βγαίνουν υγρά στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια και στην κοιλιά (οιδήματα).

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», η καρδιακή ανεπάρκεια αφορά ένα σύνδρομο όπου καταλήγουν όλες οι παθήσεις της καρδιάς, έχει υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα και αρχίζει να εκδηλώνεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής των ασθενών αλλά κορυφώνεται στα 70-80 έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κανακάκη, η καρδιακή ανεπάρκεια επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας, καθώς απαιτεί πολλές επανανοσηλείες. Για την πρόληψη των επανανοσηλειών η εκπαίδευση των ασθενών, η ενημέρωσή τους και η παρακολούθησή τους από εξειδικευμένα ιατρεία, αλλά και η συμμόρφωσή τους τόσο στη θεραπεία όσο και στις οδηγίες για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (π.χ. περιορισμός στο αλάτι) μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πορεία των ασθενών, μειώνοντας τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 26.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. 7 στους 10 από αυτούς εμφανίζουν την πάθηση μετά από Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου. «Έχουμε ένα διά βίου κίνδυνο να ασθενήσουμε από καρδιακή ανεπάρκεια της τάξης του 20% και αυτός ο κίνδυνος ανεβαίνει αν έχουμε αποκτήσουμε αρτηριακή υπέρταση», είπε χαρακτηριστικά η σύμβουλος της ΕΚΕ, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Χριστίνα Χρυσοχόου. Ωστόσο πρόσθεσε ότι “η σωστή παρακολούθηση των ασθενών και η σωστή τιτλοποίηση των φαρμάκων σώζουν ζωές”.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διοργανώνει τη δράση HoTWalk, τη Δευτέρα 27 Μαΐου και ώρα 18.00 στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, έναν περίπατο 3,2 χιλιομέτρων, με ελεύθερη συμμετοχή για όλους. Στόχος του περιπάτου να περάσει το μήνυμα ότι το περπάτημα είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να σώσει ζωές.