Η υπέρταση στη μέση ηλικία συνδέεται με άνοια

Σε 2.000.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση στη χώρα μας, όμως ένα στους δύο εξ αυτών δεν το γνωρίζουν. Στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας  ο κ. Κώστας Θωμόπουλος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝΜΑ «Έλενα Βενιζέλου» και πρόεδρος της Ο.Ε. Αρτηριακής Πίεσης της ΕΚΕ ότι το 1/3 άνω των 60 έχει υπέρταση και ότι υποφέρουν από υπέρταση δύο εκατομμύρια Έλληνες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχουν καν επίγνωση ότι όταν η πίεσή τους είναι πάνω από 140 και πάνω από 90 mm Hg απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, τόνισε.

Πολύ σημαντικό στοιχείο που υπογράμμισε ο κ. Θωμόπουλος ήταν ότι η υπέρταση στη μέση ηλικία συνδέεται με άνοια. Επίσης αν έχεις υπέρταση έχεις 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογική πίεση, 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανευρίσματος αορτής και αγγειοπάθειας κάτω άκρων και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια.

O κ. Θωμόπουλος μίλησε για την ανάγκη πρόληψης της υπέρτασης με άσκηση, μειωμένη λήψη αλατιού, έλεγχο του βάρους και μεσογειακή διατροφή και επισήμανε ότι οι ασθενείς είναι πραγματικά προστατευμένοι όχι λαμβάνοντας απλώς μια φαρμακευτική αγωγή αλλά με το να είναι οι μετρήσεις τους στα φυσιολογικά όρια. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Θωμόπουλος, “η μη εφαρμογή των υγιεινοδιαιτητικών μέτρων αποτελεί ‘τείχος’ για τη φαρμακευτική αγωγή. Κάποιος που παίρνει επίσης τα φάρμακά του και δεν ελέγχει την πίεσή του είναι σαν να μην παίρνει φάρμακα- δεν είναι προστατευμένος”.