Βρήκαν τους νευρώνες που ελέγχουν την όρεξη!

Τους νευρώνες που μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι θέλουμε φαγητό ανακάλυψαν επιστήμονες από το Rockefeller University, σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

Πολύ συχνά, μία περιοριστική δίαιτα δεν είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει απώλεια βάρους και διατήρηση των χαμένων κιλών. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή της σχέσης μας με το φαγητό. Σε αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να βοηθήσει η ομάδα των νευρώνων που σχετίζεται με τις εμπειρίες (θετικές ή αρνητικές) που βιώνουμε όταν τρώμε.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ομάδα νευρώνων, οι hD2R λένε στα ποντίκια να σταματήσουν να τρώνε όταν δεν πρέπει να φάνε άλλο, παρά τη διαθεσιμότητα τροφής. Παρεμβαίνοντας σε αυτή την ομάδα των νευρώνων, σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ειδικοί κατάφεραν να τα κάνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο των ποσστήτων φαγητού που κατανάλωναν, αποτρέποντας την υπερφαγία.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο τους ανθρώπους που πάσχουν από υπερφαγική διαταραχή, αλλά και όσους έχουν προβληματική ή ενοχική συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό: Μία στις δύο γυναίκες αισθάνονται τύψεις όταν καταναλώνουν φαγητό μαζί με φίλους, ενώ 12 στις 20 όταν τρώνε μόνες τους. Το ίδιο ισχύει και για έναν στους δύο άνδρες.