Τα πρότυπα ομορφιάς του Instagram

Στην εποχή του Instagram, που αποθεώνει την εικόνα, πολλές νεαρές γυναίκες -ακόμη και ανήλικες- προσπαθούν να μιμηθούν μη ρεαλιστικά πρόσωπα ομορφιάς. Έτσι, έφηβες επισκέπτονται πλαστικούς χειρουργούς δείχνοντας φωτογραφίες από το Instagram και ζητώντας από τους ειδικούς να τις κάνουν όπως στην εικόνα! Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Πρόσφατη έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας για τη Δημόσια Υγεία (Royal Society for Public Health – RSPH) στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 1.479 άνθρωποι, έδειξε ότι το Instagram είναι το μέσο που προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό άγχος, κατάθλιψη, αίσθημα μοναξιάς και ανασφάλεια για την εικόνα μας, ενώ αυξάνει την πιθανότητα να πέσουμε θύματα bullying. O λόγος; Δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην εικόνα και μάλιστα τη μη ρεαλιστική, αφού τα εργαλεία του μας μεταμορφώνουν σε «σούπερ-σταρ» – παρά το γεγονός ότι η λάμψη και η ομορφιά μας περιορίζεται στα Insta-stories. Το πιο ανησυχητικό; Στη νέα μόδα υποκύπτουν ακόμα και οι έφηβες. Τη στιγμή λοιπόν που τα υπόλοιπα social media αφήνουν χώρο στο λόγο, το Instagram αποθεώνει την εικόνα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με έρευνες, οι έφηβοι που ασχολούνται πάνω από τρεις ώρες την ημέρα με τα social media κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας. Eπιπλέον, έρευνα του Girlguiding (βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την ενδυνάμωση των γυναικών) έδειξε ότι το 59% των κοριτσιών 11-21 ετών θεωρεί τα μέσα δικτύωσης βασική πηγή του άγχους που βιώνει.

Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame έδειξε ότι οι νεαρές γυναίκες 18-25 ετών νιώθουν άσχημα με το σώμα τους εξαιτίας των προτύπων που προβάλλονται μέσω Instagram. Τέλος, αρκετές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν από διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και άλλες απειλητικές καταστάσεις, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των social media.

Μια ακόμα σοβαρή επίπτωση όμως των social media, και ειδικά του Instagram, είναι ότι ωθεί τις γυναίκες, ακόμα και τις έφηβες, σε αχρείαστες επεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την εικόνα τους σύμφωνα με τα πρότυπα των λεγόμενων Influencers. Θυμηθείτε, π.χ., πόσες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κάνοντας αυξητική γλουτών αλά Κιμ Καρντάσιαν.

Η ζήτηση για πλαστικές έχει αυξηθεί κατακόρυφα μεταξύ των έφηβων κοριτσιών που έχουν την τάση να επισκέπτονται πλαστικούς χειρουργούς δείχνοντας φωτογραφίες από το Instagram και ζητώντας από τους ειδικούς να τις κάνουν όπως στην εικόνα. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι πως η φωτογραφία που θαυμάζουν είναι τις περισσότερες φορές «πειραγμένη» και με φίλτρα.

Η ανησυχητική αυτή κατάσταση αποτυπώθηκε σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint, η οποία έδειξε ότι τα social media αυτού του τύπου έχουν πλέον πάρει τη θέση που κατείχαν παλιότερα τα περιοδικά – η διαφορά είναι ότι μέσω των social media, η επιρροή που ασκούν αυτά τα μη υγιή πρότυπα είναι πιο μαζική και πιο άμεση. Οι φιλτραρισμένες φωτογραφίες, προειδοποιούν οι ειδικοί, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τους εφήβους – σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τους κάνουν να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα και να εμφανίσουν δυσμορφική διαταραχή.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 2017, 55% των πλαστικών χειρουργών στην Αμερική δέχτηκε επισκέψεις από ασθενείς που ήθελαν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους για να δείχνουν καλύτεροι στις… selfies τους. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν μόλις 13%…

 

Υπάρχει λύση;

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας δεν κρύβουμε την ανησυχία μας, έχοντας προτείνει τη λήψη μέτρων και από τα ίδια τα social media. Σε αυτό το σημείο, οι γονείς είναι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά τα παιδιά τους στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησής τους και να μάθουν να εκτιμούν το σώμα τους και την εικόνα τους. Πώς θα γίνει αυτό;

– Οι γονείς είναι σημαντικό να δείχνουν από νωρίς εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των παιδιών τους,

– να τα ενθαρρύνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους,

– να τα αφήνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες,

-να τα βοηθούν να μάθουν να υπερασπίζονται μόνα τον εαυτό τους,

– να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους χωρίς να είναι επικριτικοί και χωρίς να τα συγκρίνουν με άλλα παιδιά.

Ένα παιδί που μεγαλώνει νομίζοντας πως δεν είναι αρκετά καλό για τους γονείς του, σίγουρα θα πιστέψει πως δεν είναι καλό για τίποτα και για κανέναν. Μιλήστε στο παιδί σας για τη μοναδικότητα όλων μας στα πάντα (σώμα, προσωπικότητα, ευφυΐα κ.λπ.) και βοηθήστε τα να αγαπήσει ακόμη και τις ατέλειές του. Διαφορετικά, θα είναι ευάλωτο σε κάθε «επίθεση» από τα social media.

Ασφαλώς, είναι απολύτως απαραίτητο, εκτός από τα παραπάνω, να ενημερώσετε το παιδί σας για τους κινδύνους που κρύβουν τα social media.

Τι πρέπει να έχουν υπόψη οι έφηβοι

Είτε είστε ακόμα στην εφηβεία είτε την αφήσατε πρόσφατα πίσω σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε και να δεχτείτε ότι κάθε άνθρωπος και κάθε σώμα είναι διαφορετικά.

Ακόμη κι αν κάποια σας φαίνονται τέλεια, δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε ένα και μόνο «ιδανικό» πρότυπο. Το σημαντικό είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχετε ένα υγιές σώμα – κι ας μην είναι το ίδιο όμορφο με άλλα.

Εξάλλου, θα πρέπει να θυμάστε ότι ένας άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα. Καλλιεργήστε το χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντά σας, επιλέξτε τους ανθρώπους που θέλετε δίπλα σας και που η γνώμη τους μετράει για εσάς και σκεφτείτε πόσα θετικά έχετε.

Κρατάτε επίσης τις επιφυλάξεις σας για ό,τι βλέπετε online, καθώς η πραγματικότητα συχνά είναι πολύ διαφορετική…

Η ευτυχία κρύβεται στο να ζεις προσπαθώντας να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και όχι κάποιος άλλος!