Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της βρεφικής διατροφής

Κάθε νέα μητέρα, από τη στιγμή που θα κρατήσει στην αγκαλιά της το μωρό της -ιδίως αν γίνεται μητέρα για πρώτη φορά- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ατέλειωτο πέλαγος πληροφοριών, πολλές από τις οποίες είναι αντιφατικές μεταξύ τους.
Ένα μεγάλο μέρος από αυτές αφορά στη διατροφή του βρέφους.
Στις γραμμές που ακολουθούν, απαριθμούμε τα σημαντικότερα ΝΑΙ και ΟΧΙ σε σχέση με τη βρεφική διατροφή.
Τα ΝΑΙ
√ Ο θηλασμός είναι η πλέον κατάλληλη τροφή για το βρέφος κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.
√ Η εισαγωγή των στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των πρώτων 6 μηνών ζωής.
√ Η εξοικείωση του βρέφους με όλες τις κατηγορίες τροφίμων και η αποδοχή μιας μεγάλης ποικιλίας γεύσεων είναι εξαιρετικά σημαντικές. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το βρέφος πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να εκτεθεί 8 έως και 10 φορές σε μια νέα τροφή μέχρι να την αποδεχθεί. Γι’ αυτό μην τα παρατάτε εύκολα, ακόμη κι αν η έκφραση του προσώπου του μωρού σας δείχνει ότι μισεί μια συγκεκριμένη τροφή.
√ Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα και αγνές βιολογικές τροφές για την καθημερινή διατροφή του παιδιού σας. Είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και σύμφωνα με μελέτες είναι πλουσιότερα και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
√ Προσέχετε τις διατροφικές ετικέτες στα σούπερ μάρκετ. Επιλέξτε προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς συντηρητικά» και ψάξτε στην ετικέτα για «κρυμμένη» ζάχαρη και αλάτι.
√ Προσφέρετε το φαγητό και ταΐστε το ή ενθαρρύνετέ το να το φάει αργά, με υπομονή και χωρίς άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης.
√ Μ ην καθυστερείτε την ένταξη στο διαιτολόγιο του παιδιού αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως π.χ. τα προϊόντα του αγελαδινού γάλακτος, το αυγό, τα ψάρια, η γλουτένη και τα ίχνη ξηρών καρπών.
√ Ενθαρρύνετε το παιδί να καταναλώνει καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα θα πρέπει να
χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι).
Τα ΟΧΙ
× Η εισαγωγή των στερεών τροφών δεν πρέπει να γίνεται πριν από τη συμπλήρωση των τεσσάρων πρώτων μηνών ζωής του παιδιού.
× Η προσθήκη αλατιού και ζάχαρης στο φαγητό του παιδιού απαγορεύεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής.
× Μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για τα βρέφη. Αν επιμένετε να την ακολουθήσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από το παιδί. Όσο πιο περιορισμένη είναι η γκάμα των τροφίμων που καταναλώνονται τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος το παιδί να παρουσιάσει ελλείψεις σε πολύτιμα για την υγεία του θρεπτικά συστατικά.
× Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό ως επιβράβευση ή ως ανακούφιση. Περνάτε τα λάθος μηνύματα στο παιδί