Μύθοι και αλήθειες για την ιγμορίτιδα

H σημασία της σωστής λειτουργία της μύτης μας είναι κομβικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας, προβλήματα όπως η ιγμορίτιδα και οι πολύποδες ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή μας και μαζί με αυτήν και την ποιότητα της ζωής μας. Τα καλά νέα είναι πως τα προβλήματα αυτά μπορούν να διορθωθούν πλέον ενδοσκοπικά με τη βοήθεια καμερών, χωρίς μελάνιασμα και χωρίς πόνο.

Η μύτη μας αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο, η λειτουργία του οποίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο. Υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τους μετωπιαίους κόλπους, τον σφηνοειδή και τις ηθμοειδείς κυψέλες. Όταν δυσκολεύομαστε να αναπνεύσουμε, αυτό μας προκαλεί εκνευρισμό, πονοκέφαλο και έλλειψη ενέργειας, αφού δυσκολευόμαστε να ξεκουραστούμε λόγω ροχαλητού ή και άπνοιας. Στα παιδιά, η κακή αναπνοή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα και γενικότερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους, αλλά και μειωμένη απόδοση στο σχολείο λόγω έλλειψης συγκέντρωσης.

Η πιο γνωστή λοίμωξη που προσβάλλει τη μύτη μας είναι η ιγμορίτιδα. Όλο περισσότεροι ενήλικες και παιδιά ταλαιπωρούνται από ιγμορίτιδα τα τελευταία χρόνια. Μελέτες έχουν αναδείξει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση των περιστατικών ιγμορίτιδας είναι η …αλλεργική ρινίτιδα! Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μας επηρεάζονται από αλλεργική ρινίτιδα.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο: Οι πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως η αντικατάσταση της υγιεινής διατροφής με το πρόχειρο φαγητό και η έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και οι μεταβολές στο περιβάλλον είναι τα βασικότερα αίτια που έχουν οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών. Επίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων, με χρήση κλιματιστικών που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα ή η απουσία θέρμανσης, προκαλεί τεράστιες μεταβολές στην υγιή υγρασία του χώρου, ξεφεύγοντας από τα φυσιολογικά πλαίσια που είναι μεταξύ 40%-50%.

Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη την κατάλληλη υγρασία στους χώρους όπου ζει και πως όταν αυτή βρίσκεται εκτός ορίων διευκολύνεται η ανάπτυξη μυκήτων και κατά συνέπεια η εμφάνιση αλλεργιών.

Κοινό κρυολόγημα ή ιγμορίτιδα;

Η ιγμορίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποιο κρυολόγημα και γίνεται οξεία αν τα συμπτώματά της δεν αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Αν, δε, τα συμπτώματά της διαρκέσουν πάνω από τρεις μήνες, η ιγμορίτιδα γίνεται χρόνια.

Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να θεραπευτεί. Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό, είναι να αξιολογηθεί σωστά από τον ειδικό γιατρό, τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που είναι άμεσος, γρήγορος και ανώδυνος, θα μας αποκαλύψει τυχόν προβλήματα της μύτης, όπως πολύποδες, στραβό διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών ή και ακόμα κρεατάκια στα παιδιά. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, για να ανατρέψουμε τη χρονιότητα της κατάστασης.

Υπάρχει θεραπεία

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου της μύτης, με βασικά συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, τη μείωση της όσφρησης και τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση και ο ασθενής πρέπει να πεισθεί ότι το πρόβλημά του είναι χρόνιο και πρέπει να το παρακολουθεί.

Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων της μύτης μπορεί αρχικά να συμπεριλάβει κάποια ρινικά σπρέι και πλύσεις, ίσως και αντιβίωση. Αν όμως απαιτείται επέμβαση, αυτή πρέπει να γίνει έγκαιρα, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Τι έχει αλλάξει στη χειρουργική της ρινός

Η ιγμορίτιδα και οι πολύποδες διορθώνονται πλέον ενδοσκοπικά με τη χρήση καμερών, χωρίς τομές, με απόλυτη ακρίβεια στους χειρισμούς λόγω της μεγέθυνσης, του φωτισμού και της νευροπλοήγησης.

Επίσης, με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως προβλήματα όπως οι κόγχες και το στραβό διάφραγμα, καθώς επίσης τα κρεατάκια και η ατρησία της ρινικής χοάνης στα παιδιά.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής δεν έχει πόνο ή μελάνιασμα και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του υποχρεώσεις και συνήθειες.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις αλλεργίες;

  • Αποφύγετε τις βόλτες στην εξοχή όταν φυσάει πολύ ή έχει μεγάλη ηλιοφάνεια
  • Κλείνετε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου κατά την περίοδο της άνοιξης
  • Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό από σκόνη και ακάρεα
  • Περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου
  • Απομακρύνετε χαλιά και λούτρινα κουκλάκια από τα υπνοδωμάτια των παιδιών
  • Μετρήστε την υγρασία του σπιτιού σας με ένα υγρόμετρο και χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες
  • Καταναλώνετε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες και ελαττώστε το πρόχειρο φαγητό
  • Σε περίπτωση που παρουσιάσετε έντονα συμπτώματα, επισκεφτείτε άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο.