Λιγότερος ήλιος; Καιρός για ανανέωση!

Ο χειμώνας, μια εποχή με τη δική της ομορφιά, έχει και κάποιες δυσκολίες για το δέρμα μας, καθώς εντείνονται, ειδικά στα ξηρά, ατοπικά και πιο ευαίσθητα δέρματα, τα συμπτώματα της ξηρότητας, ενώ τα ακνεϊκά δέρματα βιώνουν υποτροπή της ακμής. Ωστόσο, η εποχή αυτή έχει και τα θετικά της, αφού η μειωμένη ηλιοφάνεια προσφέρει μια ανάσα στην καταπονημένη από τον ήλιο επιδερμίδα και μας δίνει την ευκαιρία να δράσουμε με θεραπείες ανανέωσης των κυττάρων του δέρματός μας.

Peelings, lasers, plasma light, αλλά και καλλυντικά με απολεπιστική δράση έχουν τον πρώτο λόγο αυτή την εποχή. Ελεύθερη βέβαια και η χρήση λευκαντικών ουσιών και θεραπειών.
Οι προτάσεις μου γι’ αυτή την εποχή:
1) Δεν διακόπτουμε τη χρήση αντιηλιακής προστασίας, παρά μόνο στα ακνεϊκά δέρματα.
2) Προστατεύουμε με φωσφολιπίδια και υαλουρονικό τα κύτταρα της επιδερμίδας από τις περιβαλλοντικές συνθήκες των χαμηλών θερμοκρασιών και των ανέμων. Οι χειμωνιάτικες κρέμες συνήθως είναι πιο πλούσιας υφής από τις καλοκαιρινές.
3) Τη νύχτα οι κρέμες πρέπει να είναι οι ισχυρότερες του έτους, με ρετινόλη ή και ρετινοϊκό οξύ, συνήθως συνδυασμένα με οξέα και λευκαντικούς παράγοντες του τύπου της υδροκινόνης, του κογικού οξέος, της αρβουτίνης, συστατικά ευεργετικά για την ομαλοποίηση των λεκέδων και των πανάδων.
Όσο για τις θεραπείες στο ιατρείο, είναι η καταλληλότερη εποχή για την ανανέωση των κυττάρων τις επιδερμίδας. Ενώ η βοτουλινική τοξίνη, το υαλουρονικό και τα νήματα δεν έχουν εποχικό περιορισμό και γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι θεραπείες που αποκαθιστούν την επιδερμιδική φθορά είναι αποκλειστικά και μόνο χειμωνιάτικες διαδικασίες.

Είναι επομένως η κατάλληλη εποχή για θεραπείες laser για την αποκατάσταση της φωτογήρανσης, προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων, καθώς και των ουλών της ακμής. Για peelings ισχυρά και ασθενή, μεσοθεραπείες όλων των τύπων για κάθε πρόβλημα της επιδερμίδας, τακτικά συνδυασμένες με peelings, νήματα και υαλουρονικό οξύ.
Για αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP με τα δικά μας αιμοπετάλια, συνδυασμένη με κάθε είδους peeling, νήματα η υαλουρονικό οξύ.
Για Plasma light για τη νεαροποίηση της περιοφθαλμικής περιοχής. Χωρίς τους περιορισμούς που δημιουργεί η έντονη ηλιοφάνεια μπορούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε θεραπεία κρίνουμε αναγκαία για τον ασθενή μας, όσο τραυματική κι αν είναι η διεξαγωγή της.
Η αποκατάσταση των θεραπειών καθώς και η συντήρηση θα απαιτήσουν αύξηση της χρήσης ενυδατικών κρεμών και ορών, ώστε η νεόπλαστη επιδερμίδα να μην επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες.
Δύο άλλες κατηγορίες που θα πρέπει να αναφερθούν είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι λόγω της μειωμένης παραγωγής σμήγματος είναι πιθανόν να εμφανίσουν τους χειμερινούς μήνες έντονη ξηρότητα και κνησμό, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Εδώ τη σκυτάλη θα πάρουν και πάλι τα ενυδατικά τόσο σε κρέμες όσο και σε καθαριστικά.
Γενικότερα, ο χειμώνας απαιτεί πλουσιότερα προϊόντα από το καλοκαίρι. Είναι φιλικότερος για το δέρμα, λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε κάθε τύπου θεραπεία, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κάθε εποχή έχει ανάγκη από τη δική της ιδιαίτερη προστασία, η οποία δεν θα πρέπει να παραμελείται, ώστε να διατηρούμε τέλεια επιδερμίδα όλο το χρόνο.