Κώστας Παναγόπουλος: «Το δρομικό κίνημα δεν είναι μόδα, είναι στάση ζωής»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ 7ο ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Διοργανώσεις όπως ο Ημιμαραθώνιος, το μεγάλο δρομικό γεγονός της άνοιξης, αλλά και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, έχουν αποδεδειγμένα δώσει νέα ώθηση και πνοή στο δρομικό κίνημα, αλλά και στον τουρισμό, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους ξένους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος, μιλά για τις σημαντικές διοργανώσεις της Αθήνας, αλλά και για το χθες, το σήμερα και το αύριο του ελληνικού στίβου – του στίβου που, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τη δραματική υποχρηματοδότηση, φέτος αφήνει πίσω τις δυσκολίες και να επανέρχεται στη διοργάνωση διεθνών αγώνων!

 

Είμαστε όλοι μάρτυρες ενός τεράστιου δρομικού κινήματος που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Πόσο συνέβαλε στην ανάπτυξή του η διοργάνωση του Μαραθωνίου; Τι προβλέπετε για το μέλλον;

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας υπήρξε ο καταλύτης για την εκρηκτική ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα. Ο τρόπος που προσέγγισε τον Αγώνα το 2006 η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, με πρόεδρο τότε τον Βασίλη Σεβαστή, η συνεχής επένδυση στην ποσοτική και την ποιοτική αναβάθμισή του από τότε μέχρι σήμερα, η μετεξέλιξή του σε μία παγκόσμια, τετραήμερη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού, η διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας και των αγώνων του Run Greece δημιούργησαν μία απολύτως θετική βιωματική εμπειρία που παρακίνησε δεκάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες να βάλουν το τρέξιμο στη ζωή τους.

Είναι βέβαιο ότι το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Δεν πρόκειται για «μόδα». Πρόκειται για στάση ζωής. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το τρέξιμο συνιστά διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής και προτρέπουν οικογένεια, φίλους, γνωστούς να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Στον ΣΕΓΑΣ είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας στην εξέλιξη αυτή, αλλά και για το κλίμα συνεργασίας που προωθήσαμε με τους Συλλόγους Δρομέων, την Πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση, τους χορηγούς και υποστηρικτές μας, πολλές και σημαντικές ΜΚΟ, εθελοντές, εργαζόμενους, συνεργάτες. Η συνεργασία αυτή, το μεγάλο «όπλο» του Μαραθωνίου της Αθήνας, διευκόλυνε πολύ τόσο την εντυπωσιακή εξέλιξη του Αγώνα όσο και την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος.

 

Ποιους στόχους είχατε θέσει για τη δεύτερη θητεία σας στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ; Έχοντας περάσει στα μισά της διαδρομής, πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίησή τους;

Στα περισσότερα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η διατήρηση των θεσμών στήριξης των σωματείων μας σε ολόκληρη την Ελλάδα (ενίσχυση προπονητικού έργου – μετακινήσεις) έχει διατηρηθεί, όλες οι νέες δράσεις που καθιερώσαμε εξελίσσονται (προπονητικές συγκεντρώσεις, υποτροφίες, σεμινάρια, συστήματα πριμοδότησης, λειτουργία ξενώνων, προεθνικές ομάδες, ορκωτοί ελεγκτές, πρόσθετοι έλεγχοι και συνεχής ενημέρωση ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών).

Την ίδια στιγμή, καθιερώσαμε την επιστημονική στήριξη αθλητριών και αθλητών, εντάξαμε στις δομές μας το mentoring (όχι ακόμα με την επιτυχία που θα θέλαμε) και διευρύναμε τον κύκλο στήριξης αθλητριών και αθλητών.

Είναι όλα αυτά που βοήθησαν την προσπάθεια αθλητών και προπονητών, ώστε να έχουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα τα 100 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις το 2018 και την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών το περασμένο καλοκαίρι.

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική είναι και η εξέλιξη των δρομικών μας γεγονότων και ιδιαιτέρως του Μαραθωνίου της Αθήνας, στον οποίο το 2018 καλύφθηκε -για πρώτη φορά- το όριο εγγραφών και στην κλασική διαδρομή.

 

Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας σας είχατε πει πως αν ο αθλητισμός ήταν μαγαζί θα είχε κλείσει, λόγω των δραστικών περικοπών κονδυλίων που είχε υποστεί. Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα; Τι γίνεται με τις υποδομές;

Πράγματι, αν μία επιχείρηση αντιμετώπιζε μείωση χρηματοδότησης κατά 70% σε τρία μόλις χρόνια (όπως έγινε με τις αθλητικές ομοσπονδίες), πιθανότατα δεν θα είχε καταφέρει να επιβιώσει.

Όπως γνωρίζετε, στον ΣΕΓΑΣ ξεπεράσαμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα με μεγάλες περικοπές δαπανών (που ασφαλώς κάποιες φορές οδηγούν και σε περιστολή ουσιαστικών λειτουργιών) και με τη διεύρυνση του χορηγικού μας προγράμματος, μιας και πλέον τα ίδια έσοδα της ομοσπονδίας μας υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα από την κρατική χρηματοδότηση.

Προφανώς, η Πολιτεία οφείλει, σταδιακά, με μέτρο και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, κάτι έχει αρχίσει να γίνεται, όμως τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Πολιτεία να κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνση της δημιουργίας και αποκατάστασης των κρίσιμων υποδομών που είναι απαραίτητες για τον ελληνικό στίβο.

Κάποια στάδια στην περιφέρεια ανακατασκευάζονται (πιο σημαντική η περίπτωση του Καυτανζογλείου), αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη για το κλειστό της Παιανίας, δεν υπάρχει στάδιο στο Λεκανοπέδιο με προδιαγραφή διεξαγωγής πανελλήνιου πρωταθλήματος, δεν υπάρχει από τη μεριά της Πολιτείας πρόβλεψη για προμήθεια εξοπλισμού.

Ακριβώς γι’ αυτό θεωρούμε τεράστια επιτυχία τον εξοπλισμό του Πανθεσσαλικού Σταδίου, με τη χορηγία της ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ.

Γενικά πώς βλέπετε την εικόνα του στίβου, αλλά και το μέλλον στη χώρα μας;

Εκτιμώ ότι είμαστε στον σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά την εικόνα του στίβου και τη σχέση του με την κοινωνία.

Προφανώς, η υπερπροσπάθεια και οι επιτυχίες αθλητών και προπονητών, η προσωπικότητά τους, η καθημερινή δράση των εθελοντών που διοικούν τα σωματεία μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο σχεδιασμός μας στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και η υλοποίησή του συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλοι εμείς, στα σωματεία και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, είμαστε εθελοντές, προσωρινοί, αναλώσιμοι. Αυτό που είναι σημαντικό, διαχρονικό, αναντικατάστατο είναι ο ελληνικός στίβος. Επιδίωξή μας, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε δομές, λειτουργίες, θεσμούς που στηρίζουν και θα στηρίζουν τον ελληνικό στίβο στα χρόνια που έρχονται.

Πριν από λίγο καιρό είχατε προαναγγείλει ένα μίτινγκ υψηλών προδιαγραφών με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων στη χώρα μας. Πότε θα γίνει αυτό;

Θα γίνει στην πόλη των Χανίων, όπου δύο μεγάλα σωματεία, ο Κύδωνας και ο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον ΣΕΓΑΣ προκειμένου να πετύχουμε έναν μεγάλο και σημαντικό αγώνα, το meeting «Βενιζέλεια – Χανιά», που ήδη έχει ενταχθεί στην κατηγορία των Classic Meetings της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου.

Με την πολύτιμη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων, τη σημαντική υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά και της Αντιπεριφέρειας Χανίων και όλο το δυναμικό του ΣΕΓΑΣ στην Κρήτη, προχωράμε τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε στις 8 Ιουνίου η Ελλάδα να επανέλθει με μεγάλη επιτυχία στη διοργάνωση διεθνών αγώνων.

Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας είναι το μεγάλο αθλητικό γεγονός της άνοιξης. Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος σε σχέση με πέρσι;

Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας είναι ένα σχετικά νέο αθλητικό μαζικό γεγονός, που φέτος θα πραγματοποιηθεί για όγδοη συνεχή χρονιά. Κάθε χρόνο επικεντρώνουμε τις προσπάθειες και τις ενέργειές μας στην άρτια παρουσίαση ενός καλά οργανωμένου αγώνα που θα ευχαριστηθούν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία να τρέξουν στους άδειους δρόμους της Αθήνας και να δουν την πόλη μας υπό μια διαφορετική και ομορφότερη οπτική γωνία.

Στόχος μας είναι ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας να συνδεθεί με την αρχή της άνοιξης, αλλά και με μια σειρά δράσεων και λειτουργιών στην πόλη, που θα συγκροτούν τελικά μία ευρύτερη ανοιξιάτικη γιορτή.

Στην κατεύθυνση αυτή, εγκαινιάζουμε φέτος μια σειρά νέων συνεργασιών, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχει η συνεργασία μας με το Ετήσιο ΔΥΟ Forum, στις εργασίες του οποίου θα υπάρχουν πλέον ενότητες που θα αφορούν στην εκπαίδευση ενεργών ή εν δυνάμει δρομέων για θέματα που τους αφορούν. Με δεδομένη την άρρηκτη σχέση αθλητισμού και υγείας, θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή προσθέτει αξία στον Ημιμαραθώνιο.

 

Ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος έρχονται να αποδείξουν ότι ο αθλητισμός γίνεται όχημα και για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Πώς μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω;

Πράγματι, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας έφερε στην Αθήνα το 2018 περισσότερους από 11.000 δρομείς. Δύο χιλιάδες περισσότερους απ’ ό,τι το 2017 και σχεδόν τριπλάσιους απ’ ό,τι το 2013. Συνυπολογίζοντας τους συνοδούς, δύο για κάθε δρομέα σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αντιλαμβάνεστε ότι ο Αγώνας αποτελεί πολύ ισχυρό όχημα αθλητικού τουρισμού και μάλιστα σε μία περίοδο εκτός της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου. Κάτι που συνεπάγεται πολύ σημαντικά οφέλη και για την οικονομία, αφού η άμεση και έμμεση συνεισφορά ξένων δρομέων, συνοδών, αλλά και ελλήνων δρομέων ξεπερνά τα 27 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενισχύουν την τοπική αγορά.

Ο σχεδιασμός μας για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας έχει ανάλογη στόχευση. Ήδη ο αριθμός των ξένων δρομέων αυξάνεται κάθε χρόνο και με βάση όσα πριν ανέφερα για την «ταυτότητα» που θέλουμε να αποκτήσει ο Αγώνας, πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή.

Ο ΣΕΓΑΣ, έχοντας σταθερό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των γεγονότων αυτών, προχωρά το σύνολο των ανάλογων σχεδιασμών. Με τη στήριξη των θεσμικών μας εταίρων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Μαραθώνα, πιέζουμε για την ενεργοποίηση και της Πολιτείας, ώστε να προχωρήσουν όλα τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.