Καθημερινή φροντίδα των ματιών με υαλουρονικό

Καθημερινοί παράγοντες και συνήθειες, όπως ο καπνός, το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, οι συσκευές κλιματισμού, η πολύωρη εργασία μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η παρατεταμένη χρήση φακών επαφής, αλλά και η ζέστη ή ο ξηρός αέρας ή η σκόνη και η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιβαρύνουν τα μάτια μας.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από απλό αίσθημα ξένου σώματος (όπως άμμος ή χώμα μέσα στα μάτια) και ήπια ερυθρότητα μέχρι σοβαρά ενοχλήματα, όπως καύσος και κνησμός, με συνοδό φωτοφοβία και θόλωση της όρασης. Ορμονικές μεταβολές (όπως στην κύηση ή στην εμμηνόπαυση και σε παθήσεις του θυρεοειδούς κυρίως στις γυναίκες), το σύνδρομο Sjogren (πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές), τα ρευματικά νοσήματα, διάφορα φάρμακα, η έλλειψη βιταμίνης Α και η βλεφαρίτιδα μπορούν να επιβαρύνουν επίσης την ποιότητα των δακρύων και την αναδόμηση της οφθαλμικής επιφάνειας.

Η χορήγηση σκευασμάτων που περιέχουν υαλουρονικό φαίνεται να επιτυγχάνει, εκτός των άλλων, καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης της οφθαλμικής επιφάνειας. Και επιπλέον παρέχει δομικά υλικά για την ανανέωση των κυττάρων του κερατοειδούς.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το υαλουρονικό είναι βασικό δομικό υλικό του σώματός μας και εξαιρετικά χρήσιμο στην ανανέωση και αναδόμηση πολλών διαφορετικών ιστών. Τα μάτια μας δεν αποτελούν εξαίρεση.

 

Είναι όμως όλα τα σκευάσματα με υαλουρονικό ίδια;

Σαφώς και όχι. Και δεν είναι μόνο η διαφορά στη συγκέντρωση του υαλουρονικού στο κάθε σκεύασμα, αλλά και τα επιπρόσθετα συστατικά που μπορούν να ενισχύουν τη δράση του ή να δρουν επικουρικά με αυτό.

Τι είναι όμως το υαλουρονικό νάτριο;

Πρόκειται για ένα βιοπολυμερές εξαιρετικά υδρόφιλο, το οποίο προσκολλάται στην οφθαλμική επιφάνεια και ανάλογα με τη συγκέντρωση επιτυγχάνει μεγαλύτερη διάρκεια ενυδάτωσης και υψηλότερα επίπεδα λίπανσης. Υπάρχουν εμπορικά σκευάσματα με συγκεντρώσεις υαλουρονικού από 0,15% έως 0,4%.

Το υαλουρονικό σε μεγάλες συγκεντρώσεις (0,4%), αλλά και σε μορφή gel, εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ενυδάτωσης και λίπανσης, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Τα περισσότερα σκευάσματα δεν περιέχουν συντηρητικά και κυκλοφορούν στο εμπόριο είτε σε μονοδόσεις είτε σε φιαλίδια με ειδικά φίλτρα, ώστε να είναι κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση και για χρήση πάνω από φακούς επαφής.

Συνδυασμοί

Η τρεχαλόζη είναι ένα από τα νεότερα συστατικά που συνδυάζεται με το υαλουρονικό και ενισχύει τη δράση του, μειώνοντας την ανάγκη των συχνών ενσταλάξεων. Εισέρχεται στις κυτταρικές μεμβράνες, θρέφει τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς, εξυπηρετώντας στην αναγέννησή τους, στον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευσή τους, έχοντας μια βαθιά επουλωτική δράση. Ο συνδυασμός υαλουρονικού 0,15,% με τρεχαλόζη 0,3%, χωρίς συντηρητικά, αποτελεί ιδανική επιλογή μετά από τραυματισμούς της οφθαλμικής επιφάνειας και διαθλαστικές ή άλλες οφθαλμικές επεμβάσεις. Ως εκ τούτου, αποτελεί μέρος της θεραπευτικής φαρέτρας και όχι απλό υποκατάστατο δακρύων.

Η βιταμίνη Β5 (δεξπανθενόλη) έχει ισχυρή αναγεννητική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και επιπλέον εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων. Η βιταμίνη Β12 από την άλλη πλευρά, ενισχύει το μεταβολισμό των κυττάρων και βοηθά στην επούλωση των οφθαλμικών τραυματισμών.

Ένα άλλο πρόσθετο συστατικό στο υαλουρονικό, που ενισχύει τη δράση του, είναι η πολυαιθυλενογλυκόλη, η οποία ενισχύει και σταθεροποιεί τη δακρυϊκή στιβάδα.

Οι βιταμίνες Α και Ε συνδυάζονται επίσης με το υαλουρονικό νάτριο, προσφέροντας ισχυρές επανορθωτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Τέλος, η εχινάκεια, σε συνδυασμό με υαλουρονικό και αμινοξέα, θρέφει τον κερατοειδή και συμβάλλει στην αύξηση της άμυνας της δακρυϊκής στιβάδας.
Συμπερασματικά, το υαλουρονικό είναι ευεργετικό και ωφέλιμο, καθώς αναδομεί, ενυδατώνει και λιπαίνει την οφθαλμική επιφάνεια.

Δεν ταιριάζουν όμως όλοι οι συνδυασμοί του υαλουρονικού σε όλους τους ασθενείς. Ανάλογα με τη βαρύτητα της ξηροφθαλμίας, τη βλάβη των κερατοειδικών κυττάρων και άλλα συνοδά προβλήματα, πρέπει να επιλέγεται ο κατάλληλος συνδυασμός. Η θεραπεία μπορεί επίσης να τροποποιηθεί ανάλογα με την ανταπόκριση και κατά περίπτωση. Δεν είναι όλα τα σκευάσματα για όλα τα μάτια.