Βιολογικό γάλα: Γιατί να το προτιμήσω;

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη ατράνταχτα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανωτερότητα του βιολογικού γάλακτος, πολλοί καταναλωτές, ανησυχώντας κυρίως για την κακομεταχείριση των γαλακτοπαραγωγών ζώων, το έχουν εντάξει στη διατροφή τους. Και οι πρώτες έρευνες ενθαρρύνουν προς αυτή την επιλογή, καθώς δείχνουν ότι το βιολογικό γάλα είναι πλουσιότερο σε ωφέλιμα λιπαρά και σε σίδηρο.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν βιολογικά τρόφιμα. Το κάνουν είτε γιατί ανησυχούν για τη μεταχείριση των ζώων ή για το περιβάλλον είτε για τη γεύση τους. Όταν μιλάμε για βιολογικά τρόφιμα, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η διαδικασία, όχι το ίδιο το προϊόν.

Η διαδικασία της βιολογικής καλλιέργειας ή κτηνοτροφίας είναι διαφορετική από τη συμβατική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τρόφιμο που έχει παραχθεί με συμβατικό τρόπο είναι ανθυγιεινό ή δεν είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, το μεγαλύτερο μειονέκτημα των βιολογικών τροφίμων είναι ότι μπορεί να κοστίζουν διπλάσια από τα συμβατικά, χωρίς το όφελός τους για την υγεία να είναι μεγάλο. Άλλοι ερευνητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι επιστημονικά δεδομένα, πλέον, δείχνουν κάποια πολύ σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις χρόνιες νόσους.

Το βιολογικό γάλα κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ ορισμένων καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η επιλογή του μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη Ωμέγα-3 καλών λιπαρών οξέων, με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση εργασιών που συμπεριέλαβε 197 μελέτες για το βιολογικό γάλα και 67 για το βιολογικό κρέας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σε καλά, ακόρεστα λιπαρά, καθώς και σε ορισμένα μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Συγκεκριμένα, η ανασκόπηση έδειξε ότι σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα τόσο το βιολογικό γάλα όσο και το βιολογικό κρέας προσφέρουν 50% περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και 40% περισσότερο συζευγμένο λινελαϊκό οξύ. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, με βελτιωμένη νευρολογική ανάπτυξη και λειτουργία, αλλά και με καλύτερη ανοσολογική λειτουργία.

Το βιολογικό γάλα έχει, επίσης, ελαφρώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, βιταμίνη Ε και ορισμένα καροτενοειδή. Ωστόσο, το συμβατικό γάλα βρέθηκε ότι έχει 74% περισσότερο ιώδιο και λίγο περισσότερο σελήνιο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη εκτίμηση των διαφορών μεταξύ βιολογικού και συμβατικού κρέατος και γάλακτος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις.

Εν κατακλείδι, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σύνθεση του γάλακτος (βιολογικού ή συμβατικού), ενώ η πραγματική, επιστημονική γνώση σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις τους είναι προς το παρόν περιορισμένη.

 

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Το συμβατικό γάλα περιέχει αυξητικές ορμόνες;

 

Η χρήση αυξητικών ορμονών δεν επιτρέπεται. Το γάλα που πωλείται, είτε είναι βιολογικό είτε όχι, είναι απαλλαγμένο από τεχνητές αυξητικές ορμόνες.
Το βιολογικό γάλα περιέχει αντιβιοτικά; Η χρήση αντιβιοτικών ρυθμίζεται με αυστηρούς κανονισμούς, τόσο στη συμβατική όσο και στη βιολογική γαλακτοπαραγωγή. Όταν μια συμβατική ή βιολογική αγελάδα γαλακτοπαραγωγής δεν είναι καλά και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, το αγελαδινό γάλα αφαιρείται από την παροχή γάλακτος για ορισμένη χρονική περίοδο (περίοδος αναμονής ή χρόνος αναμονής). Έτσι εξασφαλίζεται ότι δεν εισέρχονται κατάλοιπα αντιβιοτικών στην αλυσίδα τροφίμων.
Πώς διαφέρει το βιολογικό γάλα από το συμβατικό; Οι αγελάδες στη βιολογική διαχείριση τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, ενώ διέπονται από ένα αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στην πρόσβασή τους στη βόσκηση σε εξωτερικούς χώρους και το γάλα που παράγουν. Αν μια αγελάδα βιολογικής εκτροφής χρειαστεί αντιβιοτικά, παραμένει εκτός της προμήθειας γάλακτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πέραν του καθορισμένου χρόνου αναμονής).
Το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά; Δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το βιολογικό γάλα είναι πιο θρεπτικό από το συμβατικό γάλα [1, 2] . Απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
Είναι η βιολογική παραγωγή γάλακτος πιο φιλική προς το περιβάλλον; Τόσο οι συμβατικοί όσο και οι βιολογικοί γαλακτοπαραγωγοί ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Οι παραγωγοί βιολογικού γάλακτος ταΐζουν τα ζώα τους με φυτικές τροφές, που καλλιεργούνται απουσία συνθετικών παρασιτοκτόνων [3].

 

Βιβλιογραφία

  • Średnicka-Tober, Barański, Seal CJ. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. Br J Nutr. 2016 Mar 28;115(6):1043-60.
  • Schwendel, B.H. et al. Invited review: Organic and conventionally produced milk—An evaluation of influence factors on milk composition. J. Dairy Sci. 2015;98:721–746.
  • Dairy Farmers of Canada. FAQ on Dairy Farming and the Environment. Accessed May 30, 2016.