Πλήρης κάθαρση της ψωρίασης χάρη σε νέα, βιολογική θεραπεία

Ένα νέο, σημαντικό όπλο, έχουν πλέον στα χέρια τους οι γιατροί και οι ασθενείς με ψωρίαση, επιτυγχάνοντας απολύτως καθαρό δέρμα. Χάρη στη νέα βιολογική θεραπεία brodalumab, που είναι διαθέσιμη στη χώρα μας από τον περασμένο Ιούλιο, μπορούμε να πετύχουμε πλήρη δερματική κάθαρση σε ασθενείς με μέτρια- σοβαρή ψωρίαση.

“Η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών με ψωρίαση είναι πολύ σημαντική. Το νόσημα επηρεάζει πολύ την ψυχολογία του ασθενούς επειδή φαίνεται. Ένας στους πέντε ασθενείς με ψωρίαση βιώνει κοινωνική απομόνωση, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν προβλήματα και στη σεξουαλική τους ζωή. Ωστόσο, ενώ από το 2011 μιλούσαμε για PASI 90, από το 2014 και μετά μιλάμε πλέον για PASI 100 (πλήρη κάθαρση)”, τόνισε ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διοικητής του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος. Ο δείκτης PASI μετρά τη σοβαρότητα της ερυθρότητας, της πάχυνσης και της απολέπισης του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος. “Οι νέες θεραπείες όπως το brodalumab ωστόσο δίνουν τη δυνατότητα τόσο στον ασθενή όσο και τον γιατρό να ανεβάσουν τον πήχη των θεραπευτικών προσδοκιών και καθιστούν την 100% βελτίωση, την απόλυτη δερματική κάθαρση, έναν ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο”, πρόσθεσε ο κ. Ρηγόπουλος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, με τη νέα θεραπεία, ο μέσος χρόνος επίτευξης PASI 90 ήταν 6,5 εβδομάδες, ενώ η πλήρης κάθαρση ερχόταν περίπου στις 12 εβδομάδες. Ως προς το δοσολογικό του σχήμα, το φάρμακο χορηγείται ενέσιμα.Ο ασθενή ξεκινά με μία δόση, λαμβάνει μία ακόμη δόση σε μία εβδομάδα, άλλη μία σε μία ακόμη εβδομάδα και μετά λαμβάνει για όσο χρειαστεί το φάρμακο με μία δόση ανά 14 ημέρες.
“Είναι ο πρώτος και μοναδικός βιολογικό παράγοντα που στοχεύει επιλεκτικά στην υπομονάδα Α του υποδοχέα της ιντερλευκίνης IL-17, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης, με αποτέλεσμα την ταχεία ομαλοποίηση των φλεγμονωδών δεικτών στο ψωριασικό δέρμα», εξήγησε ο κ. Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Κρατική Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», σημειώνοντς ότι «η θεραπεία παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμη και σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε κάποια προηγούμενη βιολογική θεραπεία».

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του νέου φαρμάκου επιβεβαιώνεται από τις μελέτες AMAGINE-2 και AMAGINE-3, στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που έλαβε θεραπεία με brodalumab, πέτυχε πλήρη δερματική κάθαρση χωρίς συμπτώματα ψωρίασης (100% βελτίωση) σε διάρκεια 52 εβδομάδων. Σε δώδεκα μόλις εβδομάδες, οκτώ στους δέκα ασθενείς ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα ζωής τους.
“Μέχρι πρότινος, η εκτίμηση σχετικά με τη βαρύτητα της ψωρίασης βασιζόταν σε κλινικά κριτήρια, όπως την έκταση της προσβεβλημένης επιφάνειας, την απολέπιση, τη διήθηση των βλαβών και άλλα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο λαμβάνεται πολύ περισσότερο υπόψη η γνώμη του ασθενούς και η επιβάρυνση που έχει στην καθημερινότητά του, τη λειτουργικότητά του, την επαγγελματική ή κοινωνική του ζωή”, τόνισε η κυρία Μαρίνα Παπουτσάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Α’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός».