15 τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε βουλωμένες αρτηρίες!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 15 τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε βουλωμένες αρτηρίες!
trofima artiries

Μια υγιής καρδιά σημαίνει ένας υγιής τρόπος ζωής  Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη σημασία της καρδιαγγειακής λειτουργίας, καθώς εδώ συνήθως κάνουμε λάθος. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μικρό φράγμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης είναι μερικά από τα τελικά αποτελέσματα αυτού. Επομένως, δύο πράγματα πρέπει να ληφθούν μέριμνα και πρέπει να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή: η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Εάν οι αρτηρίες φράξουν, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο πρόβλημα υγείας. Ακολουθούν τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των αρτηριών σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Ε times of India.

1.Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη. Λόγω αυτής της ιδιότητας, ο κουρκουμάς μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αθηροσκλήρωση και είναι πολύ επικίνδυνη. Ως εκ τούτου, ο κουρκουμάς λειτουργεί υπέρ της μείωσης της φλεγμονής στις αρτηρίες. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

2.Πορτοκάλι

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πορτοκάλια περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης πηκτίνες ινών που μειώνουν τη χοληστερόλη. Η βιταμίνη C που υπάρχει στα πορτοκάλια βοηθά στην ενίσχυση των αρτηριών και δεν οδηγεί σε απόφραξη.

3.Ρόδι

Ένα άλλο δημοφιλές φαγητό για τον καθαρισμό των αρτηριών μας, το ρόδι είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την πρόληψη των φραγμών στις αρτηρίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρόδι περιέχει φυτοχημικά. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ρόδι διεγείρουν την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, το οποίο κατά συνέπεια βοηθά στη ροή του αίματος και βοηθά στη διατήρηση των αρτηριών ανοιχτών.

4.Μπρόκολο

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και διατηρούν τα προβλήματα της χοληστερόλης. Το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών. Το μπρόκολο λιπαίνει επίσης τα αρτηριακά τοιχώματα. Είναι επίσης ευεργετικό για το σχηματισμό οστών.

5.Καφές

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να πίνετε τον καφέ μόνο με μέτρο. Συνιστάται ιδανικά να πίνετε τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα.

6.Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν ψάρια όπως ο σολομός που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. Για να μειώσουμε το κακό λίπος στο σώμα, χρειαζόμαστε καλό λίπος. Προκειμένου να τονωθεί αυτή η διαδικασία έτσι ώστε οι αρτηρίες μας να μην μπλοκαριστούν λόγω ανθυγιεινών ειδών διατροφής, είναι απαραίτητη η κατανάλωση καλών λιπών όπως τα ωμέγα-3.

7.Πράσινο τσάι

Τρόφιμα και υγρά πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα αν θέλετε να φροντίσετε την καρδιά σας. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ριζών. Το πράσινο τσάι είναι χρήσιμο για τη μείωση της χοληστερόλης στο σώμα σας και για την υγεία σας. Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καθημερινά θα είναι επωφελής.

8.Ελαιόλαδο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, χρειάζονται καλά λίπη για να εξαφανιστούν  τα κακά λίπη. Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, και τα δύο είναι ιδανικά για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

9.Κανέλα

Ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό, η κανέλα μαζί με νερό ή τσάι καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις καρδιακές παθήσεις.

10.Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων από την κυκλοφορία του αίματος μας. Δεδομένου ότι είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην απομάκρυνση των φραγμών από τις αρτηρίες μας.

11.Φασόλια

Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φασόλια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ δεν αφήνει τις αρτηρίες να μπλοκαριστούν. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εναπόθεσης χοληστερόλης, γεγονός που οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών.

12.Μήλα

Μια μελέτη από το Ohio State University προτείνει ότι ένα μήλο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών κατά 40%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην επιβράδυνση της απόφραξης των αρτηριών.

13.Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες και οι δύο βοηθούν στην υγιή καρδιολογική δραστηριότητα Αυτό βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

14.Σπαράγγι

Γνωστό ως το καλύτερο φαγητό για τις αρτηρίες, το σπαράγγι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής καθώς και στην απομάκρυνση των θρόμβων που υπάρχουν ήδη στις αρτηρίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπαράγγι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και μέταλλα και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει καρδιαγγειακές παθήσεις.

15.Λάδι καρύδας

Ένα άλλο παράδειγμα καλών λιπών, το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικό για τις αρτηρίες. Ωστόσο, η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους λαδιού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το λάδι καρύδας περιέχει υψηλή συγκέντρωση τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας που μπορεί να μειώσει το φράξιμο στις αρτηρίες σας.