ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Σεφ, Συγγραφέας,
Πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας
στο εξωτερικό
www.dinanikolaou.gr
Μερικές φορές τα ξεχνάω, ειδικά όταν τα αγοράζω σε ποσότητα και τελικά ωριμάζουν πιο γρήγορα απ’ ότι νόμιζα! Και όμως τα φρούτα που αρχίζουν να μαλακώνουν ή να μαυρίζουν δεν πρέπει να πεταχτούν. Δείτε παρακάτω τι κάνω και τα «ανακυκλώνω».
- Φτιάχνω smoothies
Προτιμάω τις μπανάνες που έχουν σχεδόν μαυρίσει. Είναι ιδανικές για να φτιάξω ένα ωραιότατο smoothie για το πρωινό μαζί με χυμό πορτοκάλι και λίγο τυρί cottage. Προσθέτω μια κουταλιά μέλι και γίνεται super! - Τάρτα φρούτων
Όλα τα φρούτα μπορούν να αξιοποιηθούν σε τάρτες και κέικ. Δείτε τες στην κατηγορία ΠΙΤΕΣ-ΤΑΡΤΕΣ και σίγουρα να βρείτε μια που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. - Crumble με φρούτα
Και γιατί όχι να μη κάνετε ένα crumble; Επιλέξτε φρούτα που έχουν δεν βγάζουν πολύ χυμό και δεν έχουν μεγάλη οξύτητα. Μήλα, αχλάδια, μπανάνες, κόκκινα φρούτα είναι τέλεια. Φτιάξτε και τη ζύμη crumble με 50 γρ. αλεύρι, 50 γρ. βούτυρο και 50 γρ. ζάχαρη καστανή και σκορπίστε την επάνω στο ταψάκι με τα φρούτα. Λίγο φούρνισμα και γίνεται super. - Σάλτσα φρούτων
Πολτοποιώ καλά τα φρούτα που είναι πολύ ώριμα, για να κάνω μια σάλτσα! Την χρησιμοποιώ για να γαρνίρω κρέπες, παγωτά, πανακότες ή και cheesecakes! - Χυμός φρούτων
Εάν έχετε κάποιο αποχυμωτή, στύψτε τα φρούτα που ίσως να πετάγατε σε λίγες μέρες. Ειδικά επειδή ένα μεγάλο ποτήρι χυμού απαιτεί συνήθως πολλά φρούτα, βάλτε πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ ή και σταφύλια… Γεμίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες. - Κομπόστα φρούτων
Eιδικά τα υπερ-ώριμα μήλα γίνονται τέλειες κομπόστες για να σερβίρω με παγωτό ή ακόμα και σκέτα. - Ψημένα μήλα στο φούρνο
Από τα πιο απλά επιδόρπια, νόστιμα και θα ξαφνιάσετε πολλούς! Πάρτε μερικά ώριμα μήλα και ψήστε τα με λίγη ζάχαρη και κανέλα! Προσθέστε και κανένα ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι… Έτοιμο το γλυκάκι. - Μαρμελάδα
Μου έχουν μείνει κόκκινα φρούτα; Σμέουρα, βατόμουρα ή φράουλες, αφού τα διαλέξω καλά, αυτά δηλαδή που έχουν πραγματικά μαλακώσει, τα βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με την ανάλογη ζάχαρη και φτιάχνω μια πεντανόστιμη μαρμελάδα. - Poire Belle Hélène
Είναι ένα κλασσικότατο γαλλικό επιδόρπιο που γίνεται πάρα πολύ εύκολα και αξιοποιώ τα αχλάδια που αρχίζουν να μαλακώνουν. Βάζω σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό, 200 γρ. καστανή ζάχαρη, χυμό από 1 λεμόνι και τα σποράκια από ένα στικ βανίλιας. Αφήνω να βράσει για 5 λεπτά. Καθαρίζω τα αχλάδια και τα βάζω στην κατσαρόλα. Σκεπάζω και σιγοβράζω για 15 λεπτά. Βγάζω τα αχλάδια σε ένα πιάτο και αφήνω το σιρόπι να βράσει μέχρι να μείνει το μισό. Σερβίρω τα αχλάδια με λίγο σιρόπι και λιωμένη σοκολάτα. - Παγάκια φρούτων
Αυτό κι αν το κάνω συχνά. Αν δεν είναι εντελώς μαυρισμένα τα τοποθετώ ολόκληρα στις παγοθήκες και συμπληρώνω νερό. Αν πάλι είναι πολύ μαλακά, τα πολτοποιώ και γεμίζω τις παγοθήκες μου. Κατευθείαν στην κατάψυξη και έχω τα απόλυτα παγάκια για χυμούς και κοκτέιλς.
© Ντίνα Νικολάου