Μαλλιά: Ολική Επαναφορά!

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Μαλλιά: Ολική Επαναφορά!
ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ ΟΚ

Χρώμα, κούρεμα, περιποίηση! To φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για μια συνολική ανανέωση των μαλλιών μας μέσα από νέες συνήθειες ομορφιάς που συνδυάζουν τις πιο hot τάσεις από τις φετινές πασαρέλες με αποτελεσματικούς τρόπους καθημερινής φροντίδας.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΙΛΛΙΩΤΗΣΦθινόπωρο, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο χειμώνα, η εποχή που σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και την έναρξη ενός νέου.

Η ταλαιπωρία που έχουν δεχτεί τα μαλλιά μας από τις φυσικές οξειδώσεις, όπως ο ήλιος, η θάλασσα, το χλώριο, είναι μια καλή αφορμή για να προχωρήσουμε σε μικρότερες, μεγάλες ή και -γιατί όχι;- δραστικές αλλαγές και για να υιοθετήσουμε συνήθειες περιποίησης, τις οποίες τείνουμε να ξεχνάμε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.

Η αρχή μπορεί να γίνει με ένα καλό κούρεμα που απλώς καθαρίζει τις άκρες από την ψαλίδα, σε περίπτωση που θέλουμε να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας μακριά.

Ωστόσο, για τις πιο τολμηρές, που φλερτάρουν με την ιδέα μιας ριζικής αλλαγής, προτείνονται τα κοντά καρέ, τα οποία έχουν υιοθετήσει πολλές σταρ, όπως η Dua Lupa και η Cate Blanchett, αλλά και το διάσημο bowl cut, το οποίο τόλμησε η όμορφη Charlize Theron ανατρέποντας τα δεδομένα της σκληρής γεωμετρίας κουρέματος σε απόλυτη κομψότητα.

Το δεύτερο βήμα είναι να αφήσουμε άθικτο το χρώμα με τις πιο ανοιχτές του αποχρώσεις, όπως ακριβώς μας τις έχει δώσει το ξάνοιγμα του καλοκαιριού. Μικρές χρωματικές παρεμβάσεις στα ήδη ξανοιγμένα μαλλιά μπορούμε να κάνουμε προσθέτοντας low lights, δηλαδή πιο σκούρες ανταύγειες, και χαμηλώνοντας τον τόνο στις ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο η επιδερμίδα τονίζεται και δείχνει πιο φωτεινή.

Κυρίαρχες αποχρώσεις της σεζόν είναι οι ζεστές «πινελιές» που δένουν υπέροχα με τις σταρένιες επιδερμίδες των Ελληνίδων. Αυτό, βέβαια, έρχεται σε αντίστιξη με την πιο «πεπατημένη» συνήθεια των γυναικών να σκουραίνουν τα μαλλιά τους κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ωστόσο μια τέτοια επιλογή ταιριάζει απόλυτα με την κατά βάση σκουρόχρωμη γκαρνταρόμπα του χειμώνα, αφού έτσι οι γραμμές των κουρεμάτων και οι αποδόσεις των χρωμάτων διακρίνονται καλύτερα.

Φυσικά, κανένα χρώμα ή κούρεμα δεν μπορεί να «σταθεί» στο ύψος των περιστάσεων αν τα μαλλιά δεν είναι πρωτίστως υγιή! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα περιποιηθούμε, είτε φυσικά είτε με εξειδικευμένα προϊόντα είτε συνδυαστικά, με συχνές επισκέψεις στα κομμωτήρια και αγωγές ενυδάτωσης και θρέψης από τους hair experts.

Μια αποτελεσματική φυσική λύση στο σπίτι είναι να αναμείξουμε αμυγδαλέλαιο και καστορέλαιο και να εφαρμόσουμε το μείγμα σε στεγνά μαλλιά στα μήκη και στις άκρες. Πρόκειται για έναν ιδανικό συνδυασμό, που δεν τα επηρεάζει χρωστικά, ενώ τους προσφέρει θρέψη, στιλπνότητα και λάμψη. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει όσο χρόνο θέλουμε, δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. Εξάλλου, είναι ένα καθαρά φυτικό προϊόν. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να καλύψουμε τα μαλλιά με μία μεμβράνη ή μια πετσέτα, ώστε να αναπτυχθεί θερμότητα – παράγοντας που πάντα βοηθάει στο να ενεργήσει καλύτερα μια θεραπεία, καθώς ανοίγουν τα λέπια της τρίχας, απορροφώνται βαθύτερα τα έλαια και αξιοποιούνται στο έπακρον οι ευεργετικές τους ιδιότητες. Στη συνέχεια, τα αφαιρούμε κάνοντας καλό μασάζ με σαμπουάν μόνο και στην πορεία προσθέτουμε νερό για αφροποίηση. Έτσι, είμαστε ήσυχες ότι έχουμε απαλλαγεί από όλα τα υπολείμματα λιπαρότητας που μπορεί να αφήσει το μείγμα πάνω στα μαλλιά μας.

Παράλληλα, μπορούμε να απευθυνθούμε σε πιο… έτοιμες λύσεις, αφού στο εμπόριο διατίθεται ευρύτατη γκάμα από διαφόρων ειδών μάσκες, που καλύπτουν ποικίλες ανάγκες ενυδάτωσης, βαθιάς θρέψης, αναδόμησης, προστασίας χρώματος για βαμμένα μαλλιά. Παρόλο που η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη κίνηση περιποίησης, την οποία πρέπει να εντάσσουμε συχνά -μία με δύο φορές την εβδομάδα- στη ρουτίνα ομορφιάς μας, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν τη συμπεριλαμβάνει στις προτεραιότητές της για τη φροντίδα των μαλλιών. Και αυτό είναι παράδοξο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι μάσκες προσώπου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και κερδίζουν συνεχώς πόντους δημοτικότητας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα μαλλιά, όπως και η επιδερμίδα του προσώπου μας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος επιβαρύνεται από τις τεχνικές εργασίες, την καθημερινή χρήση εργαλείων και προϊόντων styling, καθώς και από τους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ακριβώς όπως το πρόσωπο, έτσι και τα μαλλιά χρειάζονται τροφή, για να μπορούν να παραμένουν ζωντανά και υγιή.

Μια τελευταία κίνηση για ολοκληρωμένη 360° περιποίηση είναι οι θεραπείες στο κομμωτήριο που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της θερμότητας (βαπέρ, κλιμάζ). Οι περισσότερες γυναίκες βάφουν τα μαλλιά τους, που σημαίνει ότι κινδυνεύουν από αφυδάτωση. Σε αυτή την περίπτωση, μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης είναι ιδανική, ειδικά για ανοιχτά ξανθά μαλλιά, ενώ υπάρχουν μάσκες για τα πολύ ευαίσθητα χρώματα, όπως τα χαλκινοκόκκινα, που βοηθάνε στην καλύτερη διατήρηση του χρώματος.

Οι θεραπείες κερατίνης ενδείκνυνται στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδόμησης για μαλλιά ταλαιπωρημένα από πολλές τεχνικές διεργασίες.

Το φθινόπωρο, λοιπόν, δεν είναι μόνο μια εποχή για αλλαγές, αλλά και μια ωραία μεταβατική περίοδος για να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα τα μαλλιά μας.


Βιλλιώτης Νικόλας