Κολύμπι η τέλεια άσκηση για όλους

Home ΑΣΚΗΣΗ Κολύμπι η τέλεια άσκηση για όλους
SWIMMING

Bοηθά στη έκκριση ενδορφινών με συνέπεια τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, τη μείωση άγχους και έντασης ενώ αντιμετωπίζει συμπτώματα μελαγχολίας
Με χαλαρό ρυθμό κολύμβησης δαπανάς 3-5 Θερμίδες στο 1’, αλλά μπορείς να ξοδέψεις μέχρι και 500 θερμίδες κολυμπώντας λίγο εντονότερα για μία ώρα
Μισή ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα συστηματική κολυμβητική δουλειά, με στόχο καθορισμένη απόσταση και ένταση, σου δίνει μετρήσιμα οφέλη
 
Η είσοδος στο νερό πάντα σου φέρνει ένα πρώτο ρίγος για την επικείμενη επαφή μαζί του. Ρίγος που έπειτα από λίγο μετατρέπεται σε απολαυστικό εναγκαλισμό. Αίσθηση που απολαμβάνεις είτε στη θάλασσα είτε σε κάποια πισίνα. Πέρα, όμως, από τη δροσιά που σου προσφέρει το νερό μέσα στο καυτό καλοκαίρι ή τη σκληρότητα που νιώθεις αντιμετωπίζοντας την κρυάδα του τον χειμώνα, είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα εκγύμνασης και προσαρμογής που διαθέτει η φύση στην υπηρεσία της εξέλιξης του ανθρώπου.
Για να κρατηθείς στην επιφάνειά του ή να το διασχίσεις, χρησιμοποιείς όλους σχεδόν τους μύες του σώματός σου. Για να κολυμπήσεις γρήγορα στον προορισμό-στόχο σου πρέπει να προσπαθήσεις αρκετά. Οι μύες σου θα εργαστούν δυνατά και για να γίνει αυτό πρέπει η καρδιά σου να χτυπήσει γρηγορότερα και τα πνευμόνια σου να δουλέψουν εντατικότερα. Εξασκούνται τα πάντα. Το αισθάνεσαι αμέσως στον τόνο του σώματός σου και το βλέπεις στον καθρέπτη σε λίγες μόνο ημέρες.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στις κολυμβήτριες, όχι μόνο υψηλού επιπέδου, η κολυμβητική προπόνηση επιδρά θετικά στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά τους και στην εικόνα του σώματος σε σχέση με τις μη αθλήτριες. Επίσης, οι άνδρες κολυμβητές έχουν από τα πιο σμιλεμένα κορμιά μεταξύ των αθλητών. Οι μυϊκές ομάδες των χεριών σου, των ώμων, της ράχης, του στήθους σου, των κοιλιακών και των ποδιών σου γυμνάζονται ικανοποιητικά λόγω της αντίστασης του νερού και αυξάνεται η αντοχή και η δύναμή σου.
Πέρα από την εξωτερική εμφάνιση όμως, οφέλη παράγονται και για τον οργανισμό σου, καθώς βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία του και γίνεται επαρκέστερη η τροφοδοσία του με οξυγόνο από την ισχυροποίηση των αναπνευστικών μυών. Αναπτύσσεται μια ήπια βραδυκαρδία σε κατάσταση ηρεμίας με μακροχρόνια κέρδη. Επιπρόσθετα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση σου, μειώνεται η κακή χοληστερόλη, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημά σου και βελτιώνεται η κιναίσθηση. Η άνωση του νερού, από τη μια, μειώνει τη βαρύτητα και από την άλλη η πίεσή του αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι και τα πρηξίματα των ποδιών σου. Οι αρθρώσεις σου δεν επιβαρύνονται τόσο όσο σε άλλα αθλήματα και γι’ αυτό έχει τους λιγότερους τραυματισμούς. Ακόμη, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως θεραπευτική αγωγή για αποκατάσταση τραυματισμών στα άκρα, για να απαλύνεις τους πόνους στη μέση και συνιστάται για τη βελτίωση ανατομικών διαταραχών της σπονδυλικής στήλης ιδίως στα παιδιά. Η κολύμβηση μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητάς σου.
Το κολύμπι, ως ήπια άσκηση, βοηθά στη έκκριση ενδορφινών, με συνέπεια τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής σου, τη μείωση του άγχους και της έντασής σου και αντιμετωπίζει συμπτώματα μελαγχολίας. Η χαλαρή κολύμβηση σου προσφέρει από τη μία πλευρά τη δυνατότητα ενδοσκόπησης και διαλογισμού. Από την άλλη, η χρήση μάσκας και αναπνευστήρα κατά την κολύμβηση στα ρηχά νερά της θάλασσας σου επιτρέπει την παρατήρηση του βυθού και των δραστηριοτήτων που συμβαίνουν, χαρίζοντάς σου αναζωογόνηση και ευεξία. Επίσης, το άνετο κολύμπι μπορεί να καταπολεμήσει συμπτώματα άσθματος και να βελτιώσει την αναπνοή σου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η εγκυμοσύνη περιορίζει τη κινητική δραστηριότητα, αλλά η κολύμβηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι επιβλαβής ούτε για τη μητέρα ούτε για το έμβρυο και φαίνεται ότι προσφέρει πλεονεκτήματα. Ακόμη, η αμηνόρροια ή η ολιγομηνόρροια συναντώνται σπανιότερα στις κολυμβήτριες.
Με χαλαρό ρυθμό κολύμβησης δαπανάς 3-5 Θερμίδες στο 1’, αλλά μπορείς να ξοδέψεις μέχρι και 500 θερμίδες κολυμπώντας λίγο εντονότερα για μία ώρα. Μπορείς απλώς να κολυμπάς με οποιοδήποτε τρόπο. Μπορείς να χρησιμοποιείς εξαρτήματα όπως τα «χεράκια ή παλάμες» για την αύξηση της αντίστασης στα χέρια, τη «σανίδα» για την επιβάρυνση των ποδιών κρατώντας την με τα χέρια σου, το «βαρελάκι» για την ακινητοποίηση των ποδιών και την εξάσκηση μόνο των χεριών και τα βατραχοπέδιλα για τη διευκόλυνση της κολύμβησης, για την ανάπτυξη αντοχής και τη βελτίωση της κινητικότητας των αστραγάλων. Τρία πράγματα πρέπει να μετράς πάντα για τον έλεγχο της άσκησης και της επιβάρυνσής σου: Τον χρόνο κολύμβησης, την απόσταση και την ένταση. Ενώ τα δύο πρώτα είναι απλά, το τρίτο μπορείς να το ελέγχεις με το μέτρημα των σφυγμών σου για έξι ή δέκα δευτερόλεπτα ή τον ρυθμό των αναπνοών σου – λαχάνιασμα. Μπορείς, επίσης, να κάνεις ασκήσεις σε κάθετη θέση μέσα στο νερό, όπως πόδια ψαλιδάκια, και κινήσεις των χεριών δεξιά και αριστερά με τις παλάμες να παράγουν όσο μεγαλύτερη αντίσταση γίνεται.
Μισή ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα συστηματική κολυμβητική δουλειά, με στόχο καθορισμένη απόσταση και ένταση, σου δίνει μετρήσιμα οφέλη. Το καλοκαίρι η άσκηση συνεπικουρούμενη από το «μπάνιο» σου στη θάλασσα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα.
Οπως είναι φυσικό, πάντα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας κατά την κολύμβηση: Να αποφεύγεται η πρόσληψη τροφής τουλάχιστον τρεις ώρες πριν, η υπερβολική άσκηση για να μη συμβούν κράμπες ή μυϊκοί τραυματισμοί, η απομάκρυνση από την ακτή και η υπερβολική παραμονή στο νερό για το κρύωμα.
H κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου και τα οφέλη που σου προσφέρει αξίζουν τη βουτιά στο νερό.
 
Δρ. Γιώργος Τσαλής
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ΑΠΘ
καθηγητής Φ.A. με ειδίκευση κολύμβηση
προπονητής κολύμβησης
E- mail: tsalisg@phed.auth.gr