Αυξήστε τη γονιμότητά σας σε δέκα κινήσεις

Home ΥΓΕΙΑ Αυξήστε τη γονιμότητά σας σε δέκα κινήσεις
pregnancy test dyoportal

Πολύ πριν ένα ζευγάρι φτάσει στο ιατρείο ενός ειδικού, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη γονιμότητά του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 από αυτούς!
Γράφει ο Dr. Λουκάς Κλέντζερης, MD(Ath) CCST (UK) Dr.Med (Sheffield) FRCOG (London)
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου SHEFFIELD – Αγγλίας
Ακόλουθος Βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων & Γυναικολόγων
τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου WARWICK – UK,
τ. Διευθυντής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου CARDIFF – UK, Μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ-Μοναδα IVF
1. Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος εντός φυσιολογικών ορίων
Σημαντική απόκλιση του σωματικού βάρους, από τα φυσιολογικά του όρια για ένα συγκεκριμένο άτομο (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως, υπέρ ή υπό) επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των ωοθηκών και ελαττώνει την ποιότητα και την συχνότητα της ωορρηξίας.
2. Προφυλαχθείτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες
Χλαμύδια και γονόρροια μπορούν να αποφράξουν τις σάλπιγγες και να δημιουργήσουν συμφύσεις στο εσωτερικό της μήτρας με αποτέλεσμα το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) να μην μπορεί να εμφυτευθεί. Γυναίκες με συμφύσεις στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) έχουν μεγάλη πιθανότητα αποβολής.
3. Επιδιώκετε συχνές σεξουαλικές επαφές
Οι πιο πολλές γυναίκεςς με περίοδο κάθε 26-30 ημέρες κάνουν ωορρηξία από την 11η μέχρι την 17η ημέρα του κύκλου. Στο διάστημα αυτό επαφές κάθε 2 ημέρες αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης. Σημειωτέον ότι πρώτη ημέρα του κύκλου είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου.
4. Ελαττώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ επηρεάζει την ωορρηξία και την ποιότητα του σπέρματος. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης. Μια μελέτη απο την Σουηδία έδειξε ότι γυναίκες που πίνουν δυο αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν.
5. Ελαττώστε την κατανάλωση καφεϊνης
Λήψη πάνω από 500mg (περίπου 5 φλυτζάνια καφέ) καφεϊνης ημερησίως επηρεάζει αρνητικά την πιθανότητα σύλληψης και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Αντίθετα 200 mg καφεϊνης ημερησίως (2 φλιτζάνια καφέ) βοηθά την πιθανότητα σύλληψης!!
6. STOP SMOKING!
Έχει πλέον επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να συλλάβουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβάλλουν, όταν μείνουν έγκυος, συγκρινόμενες με γυναίκες που δεν καπνίζουν.
7. Αποφεύγετε έντονη σωματική άσκηση
Γυναίκες που ασκούνται έντονα για πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα δεν βοηθούν την γονιμότητά τους.
8. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή
Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα πρωτεϊνης, υδατανθράκων, φυτικών ινών, σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου και βιταμίνης C ημερησίως.
9. Μην ξεχνάτε το σπέρμα!
Το άλλο μισό μιας επιτυχημένης σύλληψης οφείλεται στην ποιότητα του σπέρματος. Μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, καφεϊνης, έντονο κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, καθιστική ζωή και έλλειψη σωματικής άσκησης είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό,την κινητικότητα και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
10. Ρυθμίστε τυχόν ενδοκρινολογικές παθήσεις
Αν έχετε διαβήτη, υπέρ ή υποθυρεοειδισμό, Addison’s ασθένεια ή άλλη ενδοκρινολογική πάθηση πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ρυθμισμένη. Σημαντική διαταραχή στην λειτουργία των συγκεκριμένων αδένων αυξάνει την πιθανότητα αποβολής.