Έξι συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Έξι συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι
www.dyomagazine.gr 5

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι άνθρωποι παίρνουν κατά μέσο όρο 2 κιλά, σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων. Είναι επίσης διαπιστωμένο πως τα παραπανίσια αυτά κιλά δεν εξαφανίζονται εύκολα όταν επιστρέφουμε στην κανονική μας διατροφική ρουτίνα, αλλά έχουν την τάση να παραμένουν και σε βάθος χρόνων να λειτουργούν σωρευτικά.

Για την αύξηση του βάρους μας δεν ευθύνεται μόνο ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουμε τρώγωντας εορταστικές λιχουδιές, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες όπως το άστατο ωράριο γευμάτων, το τσιμπολόγημα, η κατανάλωση αλκόολ κλπ.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, την ανοδική πορεία της ζυγαριάς την περίοδο των γιορτών, καλό είναι να έχουμε στο νου μας τους παρακάτω χρυσούς κανόνες:

  • Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό, ούτε μένουμε νηστικοί όλη την ημέρα εν΄όψει της βραδινής ¨κραιπάλης”.
  • Αποφεύγουμε τα εορταστικά σνακ, οπως κέικ, μικρά γλυκά, καναπεδιάκια, τσιπς κλπ.
  • Λέμε όχι στα τσιπς  και ναι στους ξηρούς καρπούς: Παρόλο που οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες, έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που τους καταναλώνουν συστηματικά είναι πιο αδύνατοι.
  • Το ψητό κρέας που έχει την τιμητική του την περίοδο των Χριστουγέννω, συνοδεύεται πολύ αρμονικά από λαχανικά. Αντικαταστήστε κάποιο άλλο ορεκτικό με ψητά λαχανικά ή μία πλούσια σαλάτα και θα βγείτε κερδισμένοι.
  • Σε ότι αφορά στο επιδόρπιο, ισχύει ο χρυσός κανόνας ¨παν μέτρον άριστον¨. Επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι και απολαύστε το αργά, ώστε να αποφύγετε τη δεύτερη μερίδα.
  • Το αλκόολ ως γνωστόν είναι μία κρυφή αλλά διόλου αμελητέα πηγή αύξησης βάρους. Όχι μόνο επειδή έχει αρκετές θερμίδες, αλλά κι επειδή αναστέλει τις αντιστάσεις μας στις κρίσεις λαιμαργίας. Προτιμήστε, λοιπόν, ποτά όπως κρασί, σαμπάνια, τζιν και βότκα που έχουν λιγότερες θερμίδες και πιείτε τα εναλλάξ με νερό. Θα παραμείνετε ευδιάθετοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα “γερά ποτήρια” της παρέας και το επόμενο πρωί θα ξυπνήσετε πιο ξεκούραστοι και -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πιο ανάλαφροι.