Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε καλύτερα πολύτιμα φυτικά συστατικά που, όταν συναντούν την επιστήμη της ομορφιάς, μεταμορφώνονται σε υψηλής απόδοσης προϊόντα περιποίησης και κάνουν θαύματα για την επιδερμίδα μας! · Jojoba (Simmondsia chinensis): Ενδημικό θαμνώδες φυτό των ερήμων της Καλιφόρνιας της Αριζόνας και του Μεξικού. Είναι αιωνόβιο -ζει ως και 200 χρόνια- επιβιώνοντας σε πετρώδη ή αμμώδη εδάφη με ελάχιστο νερό και σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από + 40°C έως -30 °C ! Από την έκθλιψη των σπόρων του παράγεται το γνωστό μας Έλαιο Χοχόμπα (Jojoba Oil).

JOJOBA

Περί ονομάτων Ι. Μη σας ξεγελά η επιστημονική του ονομασία. Το φυτό Simmondsia chinensis δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα. Απλώς, ο Γερμανός βοτανολόγος του 18ου αιώνα Johann Link, έκανε ένα… μικρό λάθος. Παραλαμβάνοντας στο εργαστήριό του, ένα κουτί με σπόρους χοχόμπα, διάβασε το “Calif” (Καλιφόρνια) της δυσανάγνωστης ετικέτας, σαν “China” (Κίνα) και βάφτισε το φυτό …κινέζικο!

Περί ονομάτων ΙΙ. Το “jojoba” αυτό το παράξενο όνομα που συχνά το προφέρουμε -λανθασμένα -τζοτζόμπα αντί για το σωστό χοχόμπα, είναι η παραφθορά της λέξης Hohowi (χοχόουϊ)-το όνομα του φυτού, στη γλώσσα O’odham, των αυτόχθονων κατοίκων της ερήμου Σονόρα στην νοτιοανατολική Καλιφόρνια.

Ένα πανάρχαιο γιατρικό, ένα σύγχρονο Wonder Ingredient : Στις αρχές του 18ου αιώνα Ιησουΐτες ιεραπόστολοι που έφτασαν στην άγονη και αφιλόξενη αυτή περιοχή παρατήρησαν ότι οι ντόπιοι ζέσταιναν σπόρους χοχόμπα για να τους μαλακώσουν και στη συνέχεια τους έλιωναν στο γουδί για να παρασκευάσουν ένα θαυματουργό βάλσαμο που επούλωνε τις πληγές και τα εγκαύματα.

Αιώνες αργότερα, η επιστημονική μελέτη ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις πολύτιμες καταπραϋντικές, μαλακτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες κίνησαν όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον της βιομηχανίας καλλυντικών που πρόσθεσαν το έλαιο χοχόμπα στη λίστα των… wonder ingredients .

Το έλαιο χοχόμπα και η επιδερμίδα μας. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες A, E και D και λιπαρά οξέα-πολύ λιγότερο λιπαρό όμως από άλλα έλαια- αναζωογονεί, συσφίγγει και προστατεύει κάθε τύπο επιδερμίδας από την ξηρή και ευαίσθητη ως την ακνεϊκή. Για παράδειγμα, τροφοδοτεί την ξηρή επιδερμίδα με θρεπτικά συστατικά, καταπραΰνει την ευαίσθητη, καταπολεμά την αφυδάτωση βοηθώντας τα κύτταρα της κερατίνης στιβάδας να συγκρατήσουν την υγρασία τους, ενώ σε περιπτώσεις έντονης λιπαρότητας, εξισορροπεί την παραγωγή σμήγματος! Το μυστικό της πολλαπλής δράσης του βρίσκεται στην ιδιαίτερη σύστασή του καθώς το χοχόμπα είναι το μόνο φυτό στον κόσμο που στους καρπούς του δεν αποθηκεύει έλαιο, αλλά υγρό κερί! Η ουσία αυτή έχει παρόμοια μοριακή δομή με τα φυσικά μας έλαια (το σμήγμα). Όταν λοιπόν εμπλουτίζει τη φόρμουλα μιας κρέμας, «ξεγελά» την επιδερμίδα, και τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει να της προσφέρει κατορθώνουν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της. Για τον ίδιο μάλιστα λόγο, το έλαιο χοχόμπα συνυπάρχει συχνά με ενεργά συστατικά όπως είναι η ρετινόλη για να τα διευκολύνει να περάσουν ευκολότερα την αυστηρή «πόρτα» της επιδερμίδας!

Πηγή: www.skingurus.gr