Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθημα. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από έναν καυστικό, διαπεραστικό πόνο, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο. Αν είσαι άνω των 60 ετών, αν έχεις συνοδά νοσήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό και έχεις περάσει παλαιότερα ανευμευλογιά, μην χάνεις χρόνο. Εμβολιάσου! 

Έρπης ζωστήρας: Μια ιδιαίτερα επώδυνη νόσος

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Η σοβαρότερη, αλλά και πιο βασανιστική επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα είναι η μεθερπητική νευραλγία, ένας αφόρητος και εξουθενωτικός πόνος που μπορεί να διαρκέσει χρόνια ολόκληρα και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και κοινωνική απομόνωση του ασθενή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και το 90% των ατόμων με μεθερπητική νευραλγία βιώνουν αλλοδυνία, όπου ένα ελαφρύ άγγιγμα, όπως η επαφή ενός ρούχου κατά το ντύσιμο ή το βάρος μιας κουβέρτας στο κρεβάτι, προκαλεί πόνο.

Συχνότητα εμφάνισης 1:4

Υπολογίζεται ότι ένας στους τεσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους έρπητα ζωστήρα. Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου, τα φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα, είτε γιατί δεν χορηγούνται εγκαίρως, είτε γιατί δεν καλύπτουν όλο το φάσμα του πόνου.

Τόσο η συχνότητα εμφάνισης, όσο και η ένταση και διάρκεια των συμπτωμάτων της σοβαρής αυτής νόσου, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Άτομα άνω των 60 ετών που έχουν νοσήσει σε μικρότερη ηλικία από ανεμοβλογιά, έχουν ήδη τον ιό στον οργανισμό τους και επιβάλλεται να εμβολιαστούν, οι πιθανότητες αναζωπύρωσης του ιού είναι μεγαλύτερες με την πάροδο των χρόνων και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα έχουν και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, λαμβάνουν πολλά φάρμακα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Καμπάνια ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα

Η φαρμακευτική εταιρεία MSD, σε μια προσπάθεια να ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού,  επιστράτευσε για την καμπάνια εμβολιασμού κατά του έρπητα ζωστήρα τον Μηνά και τη Βούλα, το αγαπημένο ζευγάρι της «Μουρμούρας». Η καμπάνια,  που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, επισημαίνει τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του ένας ασθενής με έρπητα ζωστήρα και υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού: «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα!»