dyo-logo-200

Κοιλιοπλαστική | Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επέμβαση

Όταν η απώλεια βάρους και η άσκηση δεν αρκούν για να προσφέρουν επίπεδη κοιλιά, τη λύση μπορεί να δώσει η πλαστική χειρουργική.

H αλλαγή του σχήματος και του μεγέθους της κοιλιακής χώρας, η χαλάρωση των μυικών τοιχωμάτων και του δέρματος της περιοχής, όπως και η εμφάνιση ραγάδων, είναι συνήθως απόρροια εγκυμοσύνης, έντονων αυξομειώσεων βάρους, ακόμα και ορμονικών διαταραχών (πχ εμμηνόπαυση). Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις η άσκηση και η απώλεια βάρους, όσο ευεργετικές και αν είναι, δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση η Πλαστική Χειρουργική με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής.

Η κοιλιοπλαστική είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις παγκοσμίως, κατά την οποία αποκαθίσταται η χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Επιτυγχάνεται η σύσφιξη των κοιλιακών μυών και η χειρουργική αφαίρεση της περίσσειας του λίπους και του κρεμάμενου δέρματος, με αποτέλεσμα μια κοιλιά επίπεδη, λεία και χωρίς χαλάρωση.

Η επέμβαση αυτή, απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες που βρίσκονται κοντά στο ιδανικό βάρος, είναι δραστήριοι και δεν έχουν προβλήματα υγείας. Πολύ σημαντική επίσης είναι η αποχή τους από το κάπνισμα, το οποίο μπορεί να γίνει αιτία επιπλοκών της επέμβασης.

Τα είδη της κοιλιοπλαστικής

Η ύπαρξη διαφορετικών τεχνικών κοιλιοπλαστικής όπως η κλασσική κοιλιοπλαστική, η mini, η περιμετρική (circumferential), η fleur de lis (συνδιασμός οριζόντιας και κάθετης τομής) και η ανάστροφη κοιλιοπλαστική (με τομή κάτω από το στήθος), την καθιστά μια επέμβαση η οποία μπορεί να καλύψει εξατομικευμένα διαφορετικές ανάγκες.

Η κοιλιοπλαστική μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις ταυτόχρονα όπως η λιποαναρρόφηση, η ανόρθωση γλουτών ή μηρών σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους και η ανόρθωση ή αυξητική μαστών στα πλαίσια ενός “Μommy makeover”.

Κατά την κοιλιοπλαστική διενεργείται μια εγκάρσια τομή χαμηλά στην κοιλιά ώστε να κρύβεται από το εσώρουχο. Παρασκευάζεται το δέρμα, συμπλήσιάζονται οι κοιλιακοί μύες και διορθώνονται τυχόν κήλες. Αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους από τον αφαλό και κάτω και ο αφαλός τοποθετείται στη νέα του θέση. Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν κάποια ράμματα σε στρατηγικές θέσεις ώστε να δημιουργηθεί γράμμωση της μέσης γραμμής (λευκή γραμμή).

Κατα τη mini κοιλιοπλαστική η τομή είναι πολύ μικρότερη, αφαιρείται μόνο η περίσσεια δέρματος χαμηλά στην κοιλιά και ο αφαλός παραμένει στη θέση του. Η επέμβαση αυτή γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2-3 ώρες (η διάρκεια της mini κοιλιοπλαστικής είναι περίπου ο μισός χρόνος).

Η αποθεραπεία

Η παραμονή στην κλινική κυμαίνεται από 1-2 βράδια, όμως η κινητοποίηση της/του ασθενούς είναι άμεση. Μετά το χειρουργείο απαιτείται η εφαρμογή ειδικής ελαστικής ζώνης κοιλίας για 4 εβδομάδες για την αποφυγή συλλογής υγρών (σέρομα), καθώς και για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού αποτελέσματος.

Τα ράμματα συνήθως είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση. Η/Ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του σε 10-15 ημέρες και σε έντονη σωματική δραστηριότητα σε 6 εβδομάδες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ ήπιος καθώς η/ο ασθενής λαμβάνει παυσίπονα συστηματικά.

Η κοιλιοπλαστική είναι μια απλή επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την όψη του σώματος και να επαναφέρει την ελκυστικότητά του, με αποτέλεσμα την επανάκτηση της καλής ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης της/του ασθενούς.

Ευχαριστούμε τη δρα Άννα Μ. Αγγελάκη, MD, MSc, FDAFPRS, πλαστικό χειρουργό, εξειδικευθείσα στην αισθητική και την επανορθωτική πλαστική χειρουργική σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ιταλία, ιδρύτρια και επιστημονικό υπεύθυνο του Anaplastic Surgery (anaplasticsurgery.gr).

Πηγή: www.madamefigaro.gr

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao