Έκκληση προς τις μητέρες να εμβολιάσουν τις κόρες τους έναντι του ιού HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιεί η φαρμακευτική εταιρεία MSD, με κεντρικό μήνυμα στη νέα της εκστρατεία το «#vazoume_telos».

Η μαζική χρήση του εμβολίου σε συνδυασμό με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορεί πράγματι να οδηγήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Πρόεδρος  του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας HPV. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ήδη σε χώρες όπως η Αυστραλία, με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, έχει εξαγγελθεί η εξάλειψη του μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια!

Ο ιός HPV σχετίζεται με το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως και είναι υπεύθυνος για το 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, συσχετίζεται με τους καρκίνους του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους, της στοματικής κοιλότητας, των αμυγδαλών, του φάρυγγα, του λάρυγγα, ανέφερε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων κ. Χρούσος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνοτερος καρκίνος σε γυναίκες 15-44 ετών. Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο 421 νέα περιστατικά και 208 θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Είναι ανάγκη και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός να εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα στα κορίτσια ηλικίας των 11-12 ετών, όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η έκθεση στον ιό και η ανοσολογική απάντηση είναι η μέγιστη δυνατή», πρόσθεσε ο κ. Χρούσος.

Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών, καθώς και σε άτομα και των δύο φύλων υψηλού κινδύνου (ανοσοκαταστολή) ηλικίας 11-26 ετών.

Η καμπάνια πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, την Ελληνική Εταιρεία ‘Ερευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων και τον σύλλογο ασθενών ΑγκαλιάΖΩ.

Δείτε το spot της καμπάνιας εδώ: