Τι περιέχουν τα καλλυντικά του φαρμακείου;

Κάθε φορά που αγοράζω καλλυντικά κοιτάζω πάντα τα συστατικά που περιέχουν.

Ομολογώ ότι πολλά από αυτά δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνουν. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που απλώνουμε στην επιδερμίδα μας. Δεν μπορούμε φυσικά να γνωρίζουμε όλους τους χημικούς όρους που περιέχονται στη σύνθεση ενός καλλυντικού όμως κάποιες πολύ διαδεδομένες ορολογίες όπως ελεύθερες ρίζες, μη φαγεσορωγόνα και κάποια βασικά, φυσικά ή συνθετικά, στοιχεία που καθορίζουν την ιδιότητα του κάθε καλλυντικού θα ήταν χρήσιμο να το ξέρετε. Έτσι, μαζί με ένα φίλο μου φαρμακοποιό, κάναμε μία λίστα με βασικά φυσικά συστατικά και σας τα παρουσιάζω (πιστέψτε με η λίστα είναι πολύ μεγάλη οπότε σε επόμενα άρθρα μου θα δημοσιεύσω και άλλα συστατικά από βιταμίνες και φρούτα). Ανακαλύψτε τις συνθέσεις των περισσοτέρων φυτικών προϊόντων που βρίσκονται στο φαρμακείο και επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Να είστε προσεκτικοί στα παρακάτω:

Δερματολογικά ελεγμένα – εργαστηριακά ελεγμένα (Dermatologist tested ή laboratory tested): Αυτοί οι όροι έχουν μια μεγάλη ασάφεια καθώς δεν αναφέρονται στο που ή ποιος έκανε τις έρευνες και κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κάποιος επίσημος κανονισμός που να υποχρεώνει τις εταιρείες να αναρτήσουν τα ακριβή ονόματα των ανθρώπων ή τα εργαστήρια που ανέλαβαν να ελέγχουν το κάθε προϊόν.

Μη φαγεσορωγόνα: Είναι τα καλλυντικά που δεν προκαλούν μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) Αν όμως οι έρευνες έχουν γίνει σε ένα καθαρό δέρμα είναι λογικό να μη δημιουργούν πρόβλημα. Ποιος μας διαβεβαιώνει όμως ότι το συγκεκριμένο καλλυντικό έχει δοκιμαστεί σε ένα δέρμα με ενεργή ακμή;

Υποαλλεργικά: Αυτός ο όρος απλώς δεν υπάρχει. Κανένας δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος όσες έρευνες κι αν έχουν γίνει πως ένα προϊόν είναι υποαλλεργικό. Οι έρευνες γίνονται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων κι αν στα περισσότερα από τα μισά δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως υποαλλεργικό με χαμηλό δηλαδή ποσοστό αλλεργιών.

Συστατικά
Αλόη: Περιέχει 90- 95% νερό και πολλά αμινοξέα. Έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες. Αποτελεί το βασικό συστατικό πολλών αντηλιακών και αντιρυτιδικών προϊόντων.

Αντιοξειδωτικά: Ένα αντιοξειδωτικό δεν αποτελεί τύπο συστατικού. Περιγράφει όμως τρη λειτουργία ή τη δράση που μπορεί να έχει στο δέρμα. Συνήθως καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Aqua: Σε όλα τα καλλυντικά χρησιμοποιείται καθαρό, απιονισμένο νερό.

Καλέντουλα: Είναι κατάλληλη για την προστασία του δέρματος χάρη στις ιαματικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Ακόμα, είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.

Νερό αμαμελίδας: Φυτική στυπτική και συσφιγκτική ουσία που δρα ενάντια στην φωτογήρανση δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Βρώμη: Φυτικό μαλακτικό το οποίο παράγεται αυτούσιο από το φυτό. Είναι γνωστή για τις ενυδατικές, καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Αποτελεί συστατικό περιποιητικών προϊόντων για βρέφη και καλλυντικών για ξηρές και αλλεργικές επιδερμίδες.

Εκχύλισμα θυμαριού: Όλα τα είδη θυμαριού είναι πλούσια σε ένα αιθέριο έλαιο το οποίο βρίσκει εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις. Διαθέτει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα που απευθύνονται σε λιπαρές επιδερμίδες.

Γιασεμί: Θρέφει και τονώνει την ξηρή επιδερμίδα ενώ αναζωογονεί την ώριμη.

Λεβάντα: Χρησιμοποιείται για τις ηρεμιστικές και κατευναστικές της ιδιότητες.

Ginger: Το εκχύλισμα ή το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά καλλυντικά σκευάσματα καθώς έχει αντιοξειδωτική και τονωτική δράση.

Άγριο τριαντάφυλλο: Το έλαιο από τριαντάφυλλο είναι πλούσιο σε λινολενικό οξύ κάτι που του προσδίδει σημαντικές αναπλαστικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα. Συντελεί στην αναδόμηση των κυττάρων βελτιώνοντας την υφή της επιδερμίδας. Ο καρπός της αγροντιανταφυλλιάς είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C εμφανίζοντας έτσι σημαντική επανορθωτική δράση σε λεπτές γραμμές και χρωματικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας, ενώ συγχρόνως βοηθάει στην ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης, προσδίδει λάμψη και φωτεινότητα.

Guava: Είναι θάμνος ή μικρό δένδρο που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές χώρες όλο τον κόσμο. Στα καλλυντικά χρησιμοποιείται το εκχύλισμα που προέρχεται από τον καρπό, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τριτερπένια και αιθέρια έλαια. Συστήνεται για τις τονωτικές και στυπτικές τους ιδιότητες ενώ η βιταμίνη C που περιέχει έχει εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες και ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου.

Ρύζι: Το έλαιο από ρύζι πλούσιο σε γ-ορυζανόλη, παρουσιάζει σημαντική ενυδατική και αντιοξειδωτική ικανότητα, ενώ παράλληλα απορροφάται πολύ γρήγορα και έτσι συναντάται σε καταπραϋντικά λουτρά καθώς και σε πολλά καλλυντικά προϊόντα.

Bisabolol – Βισαβολόλη: Περιέχει αιθέρια έλαια από χαμομήλι, έχει κατευναστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πολύ καλό για ευαίσθητα δέρματα.

Ethyl alcohol 95%: Αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη ή οινόπνευμα. Έχει αντισηπτικές, στυπτικές, απολυμαντικές ιδιότητες, κατάλληλο για λιπαρές επιδερμίδες.

Tea tree oil: Αντιβακτηριδιακό, ιδανικό για δέρματα με ακμή.

Propylene Glycol: Χρησιμοποιούνται ως αντιψυκτικά στα καλλυντικά, δεν είναι καρκινογόνα.

Το μυστικό
Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε καλλυντικό να ζητάτε πάντα τη γνώμη του φαρμακοποιού ή του δερματολόγου σας. Αν έχετε διάφορα δερματικά προβλήματα μην πειραματίζεστε.

Πηγή: omorfamystika.gr