Ιαματική Ιατρική, Όχημα για τουρισμό 4 εποχών

Στην πλούσια από ιαματικές πηγές Ελλάδα, τα θερμαλιστικά κέντρα μπορούν να εξελιχθούν σε κέντρα Ιαματικής Ιατρικής και να αποτελέσουν έναν μοναδικό προορισμό Τουρισμού Υγείας

Γράφει ο:
Κωνσταντίνος
Κουσκούκης

Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής
τ. Αντιπρύτανης – Γεν. Γραμ. ΥΠΕΠΘ
Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ

Η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της κλασικής ιατρικής και συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων ιατρών, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952.


Αξιοποιώντας τις θεραπευτικές δράσεις των ιαματικών φυσικών πόρων, εφαρμόζεται συμπληρωματικά στις μεθόδους της κλασικής ιατρικής από διακεκριμένους ιατρούς σε νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Η Ιαματική Ιατρική ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος σε πολυάριθμες παθήσεις καθιστά τον ασθενή αναγκαστικό repeater, καθώς είναι υποχρεωτική για 21 ημέρες ανά εξάμηνο και διά βίου, όπως για παράδειγμα στην ψωρίαση, νόσο δυσίατη, που προσβάλλει 100 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Η καθιέρωση και επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής επιβάλλεται αφενός από την απαίτηση των ασθενών σε διεθνές επίπεδο για εφαρμογή εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών, αφετέρου από την ένταξη των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Νόμος 4238/2014), καθώς και από την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης ασθενών εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νόμος 4123/2013).
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, με 750 ιαματικές πηγές εκ των οποίων οι 109 είναι ενεργοποιημένες και από αυτές οι 42 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές χρήσεις.

Τουρισμός Υγείας


Ο Τουρισμός Υγείας αναφέρεται στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και συμπληρωματικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής, συνδυάζοντας παράλληλα την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την ευεξία. Η βασική ιδέα είναι η πνευματική, ψυχική και συναισθηματική αναζωογόνηση του ατόμου σε εξαιρετικές βιοκλιματολογικές συνθήκες - που διαθέτει η Ελλάδα - σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών σημαντικών πηγών, δυναμένων να εξελιχθούν από Θερμαλιστικά Κέντρα που είναι σήμερα σε Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής (Health Resorts).
Οι υπηρεσίες των Κέντρων Ιαματικής Ιατρικής – Θερμαλισμού, επειδή παρέχονται μόνο για 20 λεπτά καθημερινά, μπορούν να συνδυάζονται, επίσης, και με υπηρεσίες ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εξασφαλίζοντας τουρισμό τεσσάρων εποχών με μεγάλη προστιθέμενη αξία και αυξημένο κύκλο εργασιών. Επιπλέον, επειδή παρέχονται και εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτούς τους χώρους ευεξίας και αντιγήρανσης, προτείνουμε τον όρο MediSpa, καθώς αντιπροσωπεύει απόλυτα το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών υπό ιατρική κάλυψη.
Περαιτέρω, επειδή απαιτείται μακρά παραμονή των ατόμων σε αυτά τα Κέντρα, μεγαλύτερη από τα συνήθη τουριστικά θέρετρα, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα μιας ιαματικής θεραπείας στην οποία υποβάλλονται, δημιουργούνται προϋποθέσεις συνδυασμού και με άλλες ειδικές θεραπείες, όπως αποτοξίνωση, αντιγήρανση, αντικαπνιστική θεραπεία, θεραπεία άγχους, ψυχοθεραπεία, διαλογισμός, κινησιοθεραπεία, διατροφολογία, εκμάθηση ύπνου, έρευνα της σωστής γραμμής-στάσης του σώματος, αισθητική και άλλες υπηρεσίες ευεξίας, μακροζωίας και ευζωίας.
Η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής προωθεί την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού με επιστημονικές τεκμηριωμένες μεθόδους, προβάλλοντας στον διεθνή χώρο τις ευεργετικές ιδιότητες των κέντρων ιαματικής ιατρικής και θαλασσοθεραπείας με επιτόπια ενημέρωση των ασφαλιστικών φορέων ξένων χωρών.


Η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής στοχεύοντας στους σκοπούς της ίδρυσής της και σε συνέχεια του 1ου και 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής, των 8 Διημερίδων Ιαματικής Ιατρικής - Θερμαλισμού, των Διημερίδων Τουρισμού Υγείας σε Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Σικάγο και Ιθάκη, και συμπορευόμενη με τις ενέργειες του Προέδρου της ΚΕΔΕ και ΙΣΑ κ. Γεώργιο Πατούλη που οδήγησαν στη δημιουργία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, οργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, στα Καμένα Βούρλα, 6-8 Οκτωβρίου 2017.
Η νέα άνθηση του ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού επιβάλλει και στη χώρα μας τη δημιουργία της αναγκαίας τουριστικής υποδομής, καθώς η χώρα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά αποτελέσματα, όπως πλήθος ιαματικών πηγών με εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, ευνοϊκότατες κλιματολογικές συνθήκες που συνδυάζονται άνετα με διακοπές.