Αποχαιρετήστε τα λίπη χωρίς λύπη

..και δίχως να χάσετε τη γεύση σας. Τα έχω δοκιμάσει και σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα!

  • Επενδύστε σε ένα καλό τηγάνι με βαριά βάση. Όποτε θα σωτάρετε κάτι δεν θα χρειάζεται να ρίχνετε μεγάλη ποσότητα λαδιού.
  • Επιλέξτε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως το αργό βράσιμο και ψήσιμο, το ψήσιμο στον ατμό ή στο γκριλ και αποφύγετε το τηγάνισμα και τα τσιγαριστά.
  • Κάντε μαρινάρες. Το μαρινάρισμα είναι ένας ιδανικός τρόπος να προσθέσετε γεύση στα φαγητά σας χωρίς να προσθέσετε λίπος.
  • Δώστε γεύση με μπαχαρικά και βότανα για να μη βάζετε πολύ λάδι στο γεύμα σας.
  • Επιλέγετε τα άπαχα. Διαλέγω πάντα άπαχα κρέατα και φροντίζω να αφαιρώ το ορατό λίπος πριν από το μαγείρεμα. Μην αφαιρείτε την πέτσα του κοτόπουλου όταν το μαγειρεύετε γιατί το βοηθά να παραμένει μαλακό, αφαιρέστέ την πριν το φάτε. Τα καλύτερα άπαχα κρέατα είναι: γαλοπούλα και κοτόπουλο στήθος, μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, ψαρονέφρι, μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο. Το αρνί και το κατσίκι είναι λιπαρά κρέατα αλλά το αρνίσιο μπούτι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.
  • Φορτώστε το πιάτο με λαχανικά. Είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Διαλέγετε προϊόντα με μειωμένα λιπαρά. Επιλέγετε άπαχο τυρί, αποβουτυρωμένο γάλα και άπαχο γιαούρτι. Τα καλύτερα άπαχα τυριά είναι: ανθότυρο, ρικότα, γλυκιά μυζήθρα, ξινοτύρι, κατίκι, κότατζ.
  • Μαγειρέψτε με γιαούρτι. Αν θέλετε να κάνετε κρεμώδεις σάλτσες προσθέστε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.
  • Τρίψτε τυρί για σάλτσες και γαρνιτούρες στις σαλάτες χρησιμοποιήστε λίγο τριμμένο τυρί με έντονη γεύση όπως η παρμεζάνα και λίγη μουστάρδα, που θα απογειώσει τη γεύση.
  • Αντικαταστήστε το βούτυρο για να μειώσετε το λίπος στα γλυκά τύπου κέικ. Στη μισή ποσότητα λίπους βάλτε πολτοποιημένο φρούτο όπως μήλο ή δαμάσκηνο.
  • Φάτε για γλυκό φρούτα. Για επιδόρπιο προτιμήστε φρέσκα φρούτα με σάλτσες και όχι κρέμες ή κρέμες γάλακτος.
  • Αφαιρέστε το λίπος. Μαγειρέψτε το φαγητό σας μία – δυο μέρες νωρίτερα και βάλτε το στην κατάψυξη. Πριν το ξαναζεστάνετε αφαιρέστε το λίπος από την επιφάνεια.
  • Ψήστε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Είναι ο ιδανικός τρόπος για ψήσιμο στον φούρνο φρούτων, λαχανικών, μικρών ψαριών. Δεν χρειάζεται πρόσθετο λίπος παρά μόνο μια δυο κουταλιές ζωμό, κρασί ή χυμό φρούτων ώστε να δημιουργηθεί ο ατμός που βοηθά στο μαγείρεμα της τροφής και στη διατήρηση της υγρασίας.
  • Βάλτε τα στη σχάρα. Προτιμήστε να ψήνετε το κρέας πάνω στη σχάρα του φούρνου ώστε να στραγγίζει το λίπος.
  • Κόψτε τα τρανς. Τα λιπαρά αυτά περιέχονται σε μαργαρίνες και σε προϊόντα όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά, πίτες, διάφορα σνακ αλλά και τροφές που πωλούνται στα φαστφουντ. Παράγονται κατά τη μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών, δηλαδή κατά την υδρογόνωση, η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.

Το μυστικό
Το λίπος που καταναλώνετε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά το 33% της ημερήσιας ενέργειας που λαμβάνει ο οργανισμός σας. Για μία γυναίκα που ακολουθεί διατροφή 1.500 θερμίδων η ποσότητα αυτή ισούται με 55 γραμμάρια την ημέρα. Έχετε υπόψη σας ότι το λίπος έχει διπλάσιες θερμίδες από ότι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες.

Πηγή: omorfamystika.gr

 

Ετικέτες